Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Ради міністрів Європейського Союзу


Сесія Ради міністрів Європейського Союзу

Брюссель, 14 травня 2001 - Нинішнішнього тижня політичне життя Брюсселя розпочалося сесією Ради міністрів Європейського Союзу. У брюссельському форумі взяли участь міністри закордонних справ, міністри оборони та міністри сільського господарства. У вівторок до роботи сесії Ради міністрів ЄС долучаться міністри закордонних справ та міністри оборони шести найпідготовленіших до вступу в ЄС країн.

Така масштабна сесія Ради міністрів Європейського Союзу , за участі і міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн-учасниць ЄС пояснюється зростанням проблем на Західних Балканах, конфліктами в африканських країнах, де європейські держави мають свій економічний інтерес та питання стабілізації європейського ринку робочої сили після долучення до Євросоюзу нових держав з країн Центральної та Східної Європи.

Окрім європейських міністрів у брюссельському форумі взяла участь делегація Організації Об’єднаних Націй, яку очолив Генеральний Секретар ООН Кофі АННАН.

Першим на порядку денному сесії Ради міністрів ЄС було порушене загострення міжетнічнихконфліктів в Македонії. Євросоюз остерігається , аби конфлікти в Македонії не набрали масштабів подібних до тих, які торік мали місце в Косові.

Основним доповідачем на цю тему був Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана, який нещодавно відвідав македонію. Солана сподівається, що формування в Македонії нового коаліційного уряду допоможе розв’язати внутрішні проблеми країни без допомоги та втручання міжнародних організацій.

Стосовно кривавих подій в країнах Африки, Рада Міністрів Європейського Союзу Схвалила «Спільну Позицію», щодо запобігання конфліктів на «чорному» континенті, зокрема в Бурунді, Гвінеї, Сьєрра Леоне, Ліберії, Нігерії, Зімбабве та Ефіопії.

Генеральний Секретар ООН - Кофі АННАН зазначив, що африканські країни потребують не лише зміцнення присутності там миротворчих підрозділів ООН та міжнародних спостерігачів, але в запобіганні конфліктів важливу роль відігралиб західні інвестиції, в тому числі з країн Європейського Союзу.

Гордієвим вузлом під час міністерської сесії лишились пропозиції Німеччини та Австрії обмежити вільне переміщення робочої сили з майбутніх країн - членів ЄС в західну Європу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG