Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Києва президента Туркменистану


Візит до Києва президента Туркменистану

Київ, 14 травня 2001 - Головним результатом відвідин Києва президента Туркменистану Сапармурата Ніязова стало підписання угоди про довгострокове постачання туркменського газу, за якою щорічні надходження в Україну збільшаться майже до 60 мільярдів кубічних метрів.

Після зустрічі віч-на-віч президентів України та Туркменистану Сапармурата Ніязова та Леоніда Кучми і переговорів у складі делегацій посадові особи підписали 8 двосторонніх угод. Самі президенти поставили свій підпис під газовою угодою, яка передбачає збільшення постачання туркменського газу: за нею з 2002 по 2006 рік Туркменистан поставить в Україну 250 млрд. кубометрів газу.

Тобто більш, ніж 60 мільярдів на рік. Цьогорічні обсяги постачання туркменського газу в Україну становлять 30 мільярдів. Як відомо, загальна потреба України в природному газі, становить 78 мільярдів, з яких, окрім туркменських поставок, 30 мільярдів газу Київ купує в Росії, а ще 18 мільярдів Україна видобуває власними силами.

Леонді Кучма заявив, що підписана у понеділок угода майже повністью забезпечить потреби України в природному газі. Проте він на захотів уточнювати, що йдеться про ситуацію, коли Україна вперше в свой історії буде купувати більше турменського газу, ніж російського. Леонід Кучма продовжує:

“Я б не ставив питання під таким кутом зору. Бо всі ми залежимо один від одного. І найбльша труба йде у Європу по території України. А те, що Турменстан забезпечить майже всі потреби України в газі, то це також відповідь на всі питання».

Проте Україна винна Турменистану кошти за раніше поставелений газ. Цей борг нині дорівнює 420 мільйонів доларів, з яких 40 мільйонів – товарні поставки. Решта- валюта. Поверння боргу обговорювалося двома президентами. Як заявив Ніязов, України нині зразково розраховується за газ. Щодо нових обсягів, то Україна буде оплачувати їх по схемі 50 на 50. Половину - валютою, половину –інвестиційними проектами Як заявив Ніязов, йдеться про те, що Україна має розгорнути в Туркменистані інвестиційні проекти на $412 млн. Частково в ці інвестиційні проекти закладено і погашення боргів. Проте Туркменистан готовий почекати, як сказав Ніязов, виплат цих боргів: адже багато в чому можливості України залежать від переговорів Києва з паризьким клубом кредиторів.

“Так, ми будемо чекати. Ми знаємо, що України потрібен час. Нам не важко почекати два-три місяці,” - заявив президент Туркменистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG