Доступність посилання

ТОП новини

Аналітики про Віктора Черномирдіна як нового посла Росії в Києві


Аналітики про Віктора Черномирдіна як нового посла Росії в Києві

Прага, 14 травня 2001 ― Минулого тижня президент Росії Путін несподівано призначив колишнього російського прем’єра Віктора Черномирдіна новим послом російської Федерації в Україні. Ця тема стала головною в обговоренні аналітиками подальших українсько-російських взаємин. Сьогодні у Ранковій свободі ми познайомимо вас із деякими думками експертів з приводу важливості цього призначення як України так і для Росії.

Більшість оглядачів сходяться на тому, що рішення президента Путіна, так би мовити, віддати Черномирдіну дипломатичний мандат в Україні – є відкритим політичним кроком, що без сумніву, свідчить про серйозність намірів Москви вирішити проблеми з Україною. Дехто наважується прогнозувати, що за допомогою Черномирдіна Росія намагатиметься політично впливати на Україну, котра постійно хитається між Сходом і Заходом.

Володмир Путін вірно сказав, що призначаючи Віктора Черномирдіна він хотів показати, яке значення має для нього російсько-українське партнерство. Далі Путін: “Час серйозніше підійти до розвитку взаємин з одним з наших головних партнерів – Україною, але для цього треба створити необхідні передумови, в тому числі й кадрові.”

Черномирдін був прем’єр-міністром за часів президентства Бориса Єльцина, з 1992 по 1998 роки. Він також раніше очолював російську газову монополію Газпром. Саме тому оглядачі прогнозують, що його завданням буде повернення Україною боргів за російський газ. І хоча дехто в Україні ставить під сумнів саме існування цих державних боргів , президент Кучма визнав крадіжки російських енергоносіїв і перепродаж їх Україною на Захід. Якщо припустити, що добрі особисті взаємини з Леонідом Кучмою допоможуть Черномирдіну впорядкувати питання боргів, то не виключено, що й до інших проблем буде знайдено прагматичний підхід. Говорить український політолог Анатолій Гриценко: “Він людина, що знає усі легальні та тіньові схеми, що їх використовували українські та російські бізнесмени щоб заробити свій капітал на початку 90-х років. Це людина, яка чітко уявляє собі економічні інтереси всіх учасників з українського боку. Це людина, яка очевидна матиме прямий вихід на Адміністрацію президента у Кремлі, а не лише через МЗС. Я гадаю, що він додасть прагматизму і практичних підходів у вирішенні економічних проблем.”

Багато українських оглядачів переконано, що призначення Черномирдіна є сигналом серйозності російських планів повернути Україну під свій контроль. В інтерв’ю Радіо Свобода співробітник московського інституту СНД Кирил Фролов сказав, що це призначення посилить позиції Газпрому в його конкуренції з британсько-голандською компанією ШЕЛ щодо контролю над українським газопроводом до Європи. Далі Фролов: “Безумовно, це призначення пов’язане з контролем над газотранспортною системою України і боротьбою за неї між Газпромом і ШЕЛ. Його призначення означає, що Газпром має серйозні наміри захищати свої позиції.”

Про-західно налаштований колишній український прем’єр Віктор Ющенко сказав, що призначення Черномирдіна покращить взаємини між двома країнами. Він також назвав нову російську політику щодо України прозорішою і чеснішою.

А от крайньо-правий російський політик Володимр Жиріновський має зовсім інший погляд на долю Черномирдіна. Маючи на увазі звинувачення уряду Черномирдіна у фінансових та економічних скандалах в 90-х роках, Жиріновський сказав, що той нехай радіє таким блискучим закінченням своєї кар’єри, адже Путін замість Києва міг би відправити його і до в’язниці.

А якщо серйозно, то нова дипломатична посада Черномирдіна розцінюється багатьма в Росії, як повернення в політику. Таку думку нашій радіостанції висловив політичний оглядач інвестиційного банку Brunswick Warburg Денис Фролов: “Мені здається це навпаки – його повернення до доволі серйозної, великої політики, адже перед цим він втратив все- посаду прем’єр-міністра, свою партію “Наш дом – Росія”, яка не пройшла в Думу, а його роль в політичному житті Росії досі була зведена до мінімуму.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG