Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники невизнаної Придністровської Молдовської республіки не впустили молдовського президента на територію Придністров’я за наказом «свого» президента


Прикордонники невизнаної Придністровської Молдовської республіки не впустили молдовського президента на територію Придністров’я за наказом «свого» президента

Кишинів, 15 травня 2001 - Напередодні чергової зустрічі з лідером невизнаної Придністровської молдовської республіки Ігорем Смірновим, яку призначено на 16 травня, президента Молдови Владіміра Вороніна не впустили на територію Придністров’я. Керівник держави та митрополит Кишинева і всія Молдови Владімір, які поспішали на зустріч з ченцями Кіцханського монастиря, були цим приголомшені.

Прикордонники та представники сил безпеки Придністровської Молдовської республіки повідомили пана Вороніна, що вони отримали наказ від лідера Придністров’я Ігоря Смірнова не впускати на територію ПМР молдовського президента. До речі, прикордонники сказали, що вони не мають дозволу і на те, щоб впустити Вороніна як пересічного громадянина. На території Придністров’я мешкає мати молдовського президента.

Навколо Кісханського монастиря, який стоїть на території Придністров’я, виникла конфліктна ситуація. Річ у тім, що митрополит Кишинева і всія Молдови Владімір, котрий був ректором єдиної кишинівської семінарії, яка знаходиться в цьому монастирі, пішов у відставку. На його посаду рішенням Синоду Російської православної церкви було призначено митрополіта Дубосар Юсиніана. Ченці монастиря розцінили таке призначення як перехід в підпорядкування Тирасполю і не допустили Юсиніана в монастир. По тому керівництво Придністров’я скерувало на них загін спеціального призначення.

Президент Воронін перед поїздкою до монастиря мав телефонну розмову з главою Російської православної церкви Алєксієм Другим, від якого президент Молдови отримав вказівки, яким чином присмирніти ченців. Воронін заявив журналістам, що поведінка лідера Придністров’я Ігоря Смірнова є нічим іншим, як провокацією напередодні зустрічі щодо врегулювання придністровської проблеми. За його словами, Придністров’я й надалі має наміри зривати зустрічі і відтягувати розв’язання десятирічної проблеми. Владімір Воронін каже, що незважаючи на інцидент, він поїде 16 травня на тираспольську зустріч.

На прохання кореспондента радіо «Свобода» висловити точку зору на інцидент з придністровського боку міністр закордонних справ Придністров’я Валерій Ліцкай сказав, що «цього інциденту бажав сам Воронін. За два дні до поїздки придністровські органи безпеки повідомили службу інформації Молдови, що буде краще, щоб молдовський президент відмовився від поїздки до монатиря». Незалежні спостерігачі зазначають, що Ігор Смірнов натякнув новообраному президенту Молдови, що на території Придністров’я 10 років він був господарем і надалі ним залишиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG