Доступність посилання

ТОП новини

Що зроблено президентами України та Туркменистану для ефективної роботи


Що зроблено президентами України та Туркменистану для ефективної роботи

Одеса, 16 травня 2001 - 15 травня в Іллічівськом порту президенти України та Туркменистану Леонід Кучма та Саппармурат Ніязов відкрили контейнерно-автотранспортну дільницю поромного комплексу. Участь президентів двох країн у цій урочистій події є закономірною у їхньому прагненні досягти ефективної роботи “Великого шовкового шляху”.

Після того, як президенти України та Туркменистану перерізали червону стрічку, на території Іллічівського морського торговельного порту запрацював поромний комплекс, який створює найсучасніші умови для роботи митників, прикордонників та інших контролюючих служб, зберігання та перевантаження контейнерів на пороми з залізничного та автотранспорту та у зворотному напрямку. Складські площі терміналу нараховують понад 16 тисяч метрів, де можуть одночасно розміститися 440 контейнерів.

“Це сучасний комплекс офіційно увійшов до структури Іллічівського порту”, - наголосив, після святкової церемонії його відкриття президент судноплавної компанії “Укрферрі” Олександр Курлянд, -“ але, якщо говорити відвертіше, він став частиною Євразійського транспортного коридору. Я кажу це не тому що він побудований на гроші Євросоюзу. Перш за все такий підхід важливий для ефективної роботи транспортного коридору від західних кордонів України до центрально-азійських держав. Лише спільні зусилля протягом визначеного маршруту можуть створити пільгові умови для власників вантажів як у вартості так і у швидкості, безпеці перевезення у порівнянні з альтернативними шляхами.”

Корисним візит президента Туркменистану Саппармурата Ніязова став і для Одеської області. Заступник голови Одеської облдержадміністрації Микола Тендюк зазначив:

“Встановлення добросусідських стосунків, які базуються не лише на політичному рішенні двох президентів, а також і на підписанні низки угод про економічне, культурне співробітництво – ми бачимо у цьому велику перспективу. Підписання договору про поставки газу в Україну протягом п’яти років – це велика допомога нашій державі. Слід врахувати і той факт, що умови постачання цієї сировини, продукту є вигідними як для української, так і для туркменської сторін. Розрахунки будуть вестися таким чином: 50 % ми повинні оплачувати твердою валютою, а ще 50% за рахунок інвестицій.

З іншого боку, підписані протоколи про співробітництво між Одеською облдержадміністрацією та областю республіки Туркменистан, між містами Іллічівськ та Туркменбаші”.

За словами заступника голови Одеської облдержадміністрації Миколи Тендюка, “взаємини в рамках підписаних угод будуть корисними для обох сторін. Мова йде не лише про культурний обмін, але і про продаж товарів, розвиток економічного співробітництва”.

Президенти України та Туркменістану ознайомилися, тим часом, з роботою Іллічівського морського торговельного порту та відвідали визначні місця причорноморської Одеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG