Доступність посилання

ТОП новини

Гордість української наукової думки 20 століття


Гордість української наукової думки 20 століття

Прага, 16 травня 2001 - Так вже склалася доля багатьох історичних діячів України, що хоча вони часто були з козацького роду і чимало добра зробили для рідної землі, більшість прихильників “єдіной і нєдєлімой” російсько-радянської імперії робили й роблять їх виключно російськими чи московськими. Це стосується й Володимира Вернадського, батька української науки ХХ століття, який народився 148 років тому.

Хоча Володимир Вернадський і народився в Петербурзі, сам він мав безпосереднє, можна сказати – родинне відношення до запорізьких козаків. Колись незаможний литовський шляхтич Верн воював на боці Богдана Хмельницького, а згодом Верни оселилися на Запоріжжі. Прадід жив на Чернігівщині. А від діда вже й пішло прізвище Вернадський.

Відомо, що іще за часів російської імперії у сім”ї Вернадських гаряче обговорювалося болюче українське питання. Володимир Вернадський написав з цього приводу історико-політичне дослідження, яке було до останнього часу мало відоме широкому загалові в Україні. Не дивно, що син Володимира Вернадського потім став відомим на Заході істориком Східної Європи. Він багато років працював в американських університетах.

Не просто так потім у 1918 році Володимир Вернадський очолив у Києві Комісію для вироблення законопроекту про заснування Української Академії наук. Він став не тільки дійсним членом цієї Академії, як була створена у 1919 році, але й її першим президентом.

З 1921 року Вернадський змушений переїхати до більшовицького Петрограда, де очолив Радійовий інститут. В 1923-26 роках він читав лекції в Празі, і в паризькій Сорбонні, був обраний професором Лондонської школи Слов”янських студій, членом Академії наук в Парижі, Чеської Академії Наук та Мистецтва, дійсним членом Наукового товариства ім Шевченка та низки інших світових наукових організацій.

Варто відзначити, що видатний науковець - Вернадський виховав цілу плеяду учнів, зробив вплив на різні галузі світової науки. Зокрема,під його впливом написав низку праць сучасний російський історик Лев Гумільов, ідеї Володимира Вернадського позначилися на розвиток філософії, української науки.

Помер видатний науковець і громадянин на початку 1945 року. Володимир Вернадський колись мріяв про незалежність України. І сьогодні на батьківщині про нього не забуто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG