Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН у Брюсселі у справі бідності. Косово, Македонія та інше


Конференція ООН у Брюсселі у справі бідності. Косово, Македонія та інше

Прага, 16 травня 2001 – Західні оглядачі порушують низку міжнародних проблем, серед яких варто згадати про конференцію ООН, присвячену проблемі зростаючого розриву між бідними і багатими країнами, яка проходить цього тижня у Брюсселі. Тиваючі сутички в Македонії між урядовими військами і загонами албанських екстремістів, а також події у краї Косово теж не сходять зі сторінок західних газет.

Коментуючи проблему бідних і багатих країн, якій присвячена конференція ООН у Брюсселі, газета «Інтернешанел геральд трібюн» пише про нові заклики західних лідерів прийти з допомогою країнам третього світу у розбудові їхньої економіки шляхом ширших капіталовкладень і усунення бар’єрів у торгівлі цих країн із Заходом. Газета наводить зокрема заклик голови Європейської комісії Романо Проді, з яким він звернувся із трибуни конференції ООН до багатих, індустріально розвинених країн Заходу прийти з допомогою країнам третього світу, передусім Африки у розшеренні з ними торгівлі і наданні допомоги в боротьбі з корупцією, яка стала на перешкоді економічного розвитку. За словами Проді, жодна західна фінансова допомога цим країнам не зможе допомогти подолати відставання й убогості, якщо стратегія Заходу не буде поєднана із допомогою в демократизації, в пошануванні прав людини і дотриманні законності. В основу цієї політики, як підкреслює Проді, повинна лягти боротьба з корупцією. За словами газети, витичні нинішньої конференції ООН мали би стати довготерміновим зобов’язанням багатих західних країн щодо країн третього світу.

Тим часом газета «Вашінгтон таймс» аналізує роль союзу НАТО у нинішній ескалації конфлікту в Македонії. Газета містить коментар редактора журналу «Стратегічні дослідження» Амоса Перлмутера, який вважає, що керівництво НАТО мимо волі дало зелене світло екстремістам албанської Армії визволення Косова в дестабілізації регіону. Керівникам НАТО, на думку автора, не вдалося установити (в Косові) дієвих, демократичних органів управління за участю місцевих представників. Однією із найсерйозніших проблем автор вважає також той факт, що після бомбардування Югославії не визначено статусу етнічних албанців. Твердження особливо з боку західноєвропейських країн, що нібито зрівняння етнічних албанців у правах з македонцями припинить конфлікт у Македонії коментатор називає політичним нонсенсом. Албанська армія визволення Косова, підкреслює на закінчення автор, не зацікавлена у визначенні ролі національних меншостей і їхнього статусу в уряді Македонії. Вони зацікавлені у поваленні цього уряду.

Перемога в парламентських виборах в Італії правих центристів на чолі з Берлусконі теж не сходить зі сторінок західної преси. Тут думки коментаторів часто полярно відрізняються. На думку значної частини оглядачів, правий уряд Берлусконі, на відміну від лівих партій, зможе забезпечити політичну стабільність і економічний розвиток країни. Інші пов’язують ім’я Берлусконі із корупцією і правими пронацистськими партіями в Італії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG