Доступність посилання

ТОП новини

Львів: другу добу триває голодування 13 ув’язнених членів УНА-УНСО, яких було заарештовано під час подій 9 березня у Києві


Львів: другу добу триває голодування 13 ув’язнених членів УНА-УНСО, яких було заарештовано під час подій 9 березня у Києві

Львів, 18 травня 2001 - Другу добу триває голодування 13 ув’язнених членів УНА-УНСО, яких було заарештовано під час подій 9 березня у Києві. В’Язні вдалися до таких крайніх методів боротьби, аби висловити свій протест проти свого незаконного, на їхню думку, арешту. Серед них і єдиний студент зі Львова, 19-річний Сергій Гальчик.

З батьком Сергія, колишнім співробітником КДБ Володимиром Гальчиком я і розмовляла.

Володимир Гальчик ще напередодні поїздки сина до Києва попереджав його про те, що в столиці відбудуться сутички. Він просив його не їхати в столицю. Однак, як зізнався мені в розмові пан Гальчик, він навіть не міг припустити, що так багато молодих людей без жодних на те підстав буде заарештовано, а окремих, у тому числі і його сина, до сьогоднішнього дня утримуватимуть у слідчому ізоляторі СБУ. До того ж, йому, колишньому працівнику КДБ, а нині співробітнику міліції, дозволять відвідати сина лише через місяць після арешту.

Обшук у помешканні родини Гальчика проводили без санкції прокурора. Говорить Володимир Гальчик :

“Я вважаю, що після трьох діб ув’язнення сина мали відпустити. У нього вкрали куртку. Він став вимагати, щоб її повернули. Натомість його перевели у слідчий ізолятор СБУ.Тепер його не можуть просто так випустити. Я написав лист на ім’я міністра внутрішніх справ Смирнова про те, аби у цій справі було проведено службове розслідування.”

На першому судовому засіданні клопотання адвоката Гальчика щодо його звільнення на умовах підписки про невиїзд було відхилене.

Цікаво, що попередній голова Львівської облдержадміністрації та облради пан Сенчук звертався до президента України з проханням щодо звільнення всіх львівських студентів, заарештованих 9 березня у Києві. І тоді справді було звільнено усіх, окрім 19-річного Сергія Гальчика, студента екологічного технікуму. За словами його батька, у слідчих Служби безпеки є аж 9 відеокасет із записами подій, які відбувалися в столиці 9 березня. На багатьох із них можна побачити Сергія. Однак жоден кадр не вказує на якісь протизаконні дії з його боку. І все ж Сергію Гальчику інкримінують статтю 71 Кримінального Кодексу України, а отже - організацію масових безпорядків в Києві.

Володимир Гальчик, зокрема, зазначив :

“Нічим йому зараз ніхто не допоможе.Сама влада чекає, як далі розвиватимуться події в державі. Вона ж і затягує слідство.”

Нині Сергій, як і його решта 12 друзів- унсовців перебувають у слідчому ізоляторі СБУ в Києві. Батько Сергія розповів, що камера, в якій перебуває син --темна. Вікно забите бляхою. До речі , коли Володимир Гальчик привіз для сина львівські газети, їх заборонили йому передати. Мовляв, нехай читає київську пресу. А щодо перегляду програм телебачення, то вибір в ув”язнених тут теж обмежений двома каналами: УТ-1 та “Інтер”.

А тим часом члени УНА-УНСО і далі продовжують пікетувати приміщення Львівського управління СБУ. Днями вони перекрили на 5 хвилин рух транспорту на одній із вулиць. Унсовці вважають,що про українських політичних в”язнів початку 3 тисячоліття повинна знати не лише Україна, але й увесь світ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG