Доступність посилання

ТОП новини

Угорська поліція арештувала югославського пілота, звинуваченого у вбивстві кількох осіб під час війни 92-го року


Угорська поліція арештувала югославського пілота, звинуваченого у вбивстві кількох осіб під час війни 92-го року

Будапешт, 16 травня 2001 - Еміра Шишича – військового льотчика ВПС Югославії підозрюють у вбивстві п’ятьох членів екіпажу та пасажирів гелікоптера, який був підпорядкований спостерігачам Європейського Союзу. Це сталося у повітряному просторі Хорватської республіки. Через це хорватський суд засудив Шишича до двадцяти років ув’язнення заочно. Колишній югославський пілот, заарештований на контрольно-пропускному пункті Рьоске на угорсько-югославському кордоні, визнав, що ця подія мала місце. Однак, офіцер не визнає себе винним, стверджуючи перед угорськими правоохоронцями, що 9 років тому виконував наказ свого командира.

Югославський консул в Угорщині Даян Радулович вже зустрівся з Еміром Шишичем, якого утримують в Будапешті згідно з розпорядженням про попереднє затримання. Консул запевнив заарештованого, що югославська влада зробить усе, аби захистити інтереси затриманого. За повідомленнями угорської преси, Шишича взяли під варту на кордоні минулого тижня у четвер, коли пілот хотів в’їхати до Угорщини. 38-річного громадянина Югославії атримали на запит хорватської влади, яка розшукувала Шишича через Інтерпол.

У Белграді наразі утримуються від коментарів з приводу дій угорської влади. Щоправда, міністр внутрішніх справ Югославії Зоран Живкович вже зажадав пояснень від своїх будапештських колег щодо затримання Еміра Шишича. Згідно з неофіційними джерелами в югославській столиці, Белград має намір просити передати арештованого югославській владі. На думку конпетентних осіб в урядових колах, видача офіцера Народної армії ФФРЮ до Хорватії неприпустима, тому що інцидент, мовляв, стався ще за часів союзної республіки, коли Хорватію не було визнано як незалежну державу на міжнародному рівні.

Тим часом, як розповів прес-секретар Головного управління угорської поліції Ласло Ґормвілді, згідно з кримінальним кодексом Угорщини, Шишич може перебувати під ватою щонайбільше до сорока діб. Це означає, що хорватській стороні треба постаратися зібрати за цей час відповідні задокументовані докази, аби на їхній основі робити запит про видачу пілота. Позаяк останнього вже засуджено заочно, угорська влада перевіряє перед здійсненням процедури передач тільки те, чи відповідає злочин у присудові аналогічним нормам законодавства обох держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG