Доступність посилання

ТОП новини

На “Других Всебілоруських народних зборах” президент Аляксандр Лукашенка назвав Польщу “плацдармом атаки на Білорусь”


На “Других Всебілоруських народних зборах” президент Аляксандр Лукашенка назвав Польщу “плацдармом атаки на Білорусь”

Мінськ, 18 травня 2001 - Водночас Лукашенка закликав мирно жити з сусідами, а з Україною мати найкращі – після Росії – взаємини. Він також попросив Захід не давати білоруській опозиції на президентські вибори 800 мільйонів доларів, а дати їх нинішній владі – тоді, сказав Лукашенка, “ви в Білорусі проблем не матимете”.

«Вперше за багатовікову історію Білорусь відбулася як незалежна й самостійна держава» - таким ствердженням розпочав президент Аляксандр Лукашенка свою доповідь на «Других всебілоруських народних зборах», які він сам називає з’їздом. Перші збори відбулися п’ять років тому. На сьогоднішні за указом президента приїхали 2 з половиною тисячи делегатів, що представляють всі райони Білорусі. Їх висунули місцеві колективи за радянським зразком.

Аляксандр Лукашенка назвав суверенітет та незалежність найдорожчими речами для будь-якого народу. Хоча він знов казав про цінність союзу з Росією, Лукашенка заявив, що остаточно переконався: неможливо відновити Радянський Союз. «Ми часом з Росією місяцями не можемо домовитися», - сказав він і зазначив, що Москва та Мінськ навіть не наблизилася до розв»язання проблеми, де буде емісійний центр спільної союзною валюти. “Суверенні права білоруської держави буде забезпечено повністю. Ми на жоден крок не підемо без кроку назустріч з боку Росії, України та інших, -- заявив Лукашенка й наголосив: “Чому ми маємо йти на союз, погіршуючи становище свого народу?”

Білоруський президент вважає потрібним залишити три пріоритети державної політики – експорт, житло, харчування, - але додати до них ще два – розвиток науки та оздоровлення народу. Лукашенка закликав створити в Білорусі єдиний інформаційно-технологічний комплекс, який стане одним з ведучих в Європі.

«Європа без нас проживе, а ми без неї – ніколи», - сказав з’їздові Аляксандр Лукашенка. Першим рівнем зовнішньої політики він назвав стосунки з Росією, а другим – з усіма іншими сусідніми державами. «З братньою Україною вони мають бути найкращи мипісля Росії», - зазначив білоруський президент. Він визнав складні взаємини з Польщею та країнами Балтії, але додав: «Тут не наша вина».

Аляксандр Лукашенка заявив з трибуни: «Польщу обрали як плацдарм для атаки на Білорусь». За його словами, сьогодні на кордонах Польщі й Литви з Білоруссю розташовуються електронні станції стеження за білоруською територією. «Заокеанський дядька довго кормити не буде», - попередив Лукашенка Польщу й Балтію, а потім поінформував всебілоруський з’їзд:

«За останніми даними, опозиції виділено на вибори 800 мільйонів доларів. Я кажу Заходові: ви дайте НАМ ці 800 мільйонів – ви проблем не матимете в Білорусі, ви друзями в нас будете».

Поки що головним другом Лукашенки є державний секретар «союзної держави» Павел Бородін, який прилетів на всебілоруський з’їзд з Женеви та сидів в президії. Бородін сказав журналістам, що Лукашенка – не лише керівник, який робить свою країну квітучею, але й «порядна людина». Колишній головний адміністратор Кремля дав оцінку й Росії: «Ми маємо дивну країну, яка йде то уліво, то вправо, тоді як Білорусь йде прямо», - заявив Бородін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG