Доступність посилання

ТОП новини

«Шукачі політичного притулку» з України заполонюють Чехію


«Шукачі політичного притулку» з України заполонюють Чехію

Прага, 18 травня 2001 — Чехія прискореними темпами працює над змінами свого закону про надання притулку. Офіційно відбувається наближення законодавства до європейських норм; по суті, як визнає міністр внутрішніх справ Чехії, йдеться про скорочення термінів розгляду прохань і про те, щоб якомога більше внеможливити зловживання цією процедурою. Про що намагаються не говорити прямо — це про те, що до такого поспіху чеську владу фактично підштовхнув небувалий наплив «політичних біженців» зі сходу, і в першу чергу з України.

Із 4 тисяч 880 прохачів притулку, що зголосилися в Чехії від початку цього року, громадян України було 933. Темпи зростають: лише за квітень попрохало «азилю» 422 українці. Розвивається ціла індустрія: безліч фірм і фірмочок (заснованих вихідцями з країн колишнього СРСР) і окремих «консультантів» користаються з «дірок» у нинішніх чеських законах, пропонуючи — звісно, не задурно — допомогу в «правильній» подачі документів і придумуванні правдоподібної легенди про «політичні» чи які інші «переслідування» на батьківщині.

Головна з цих «дірок», яку буде закрито в новому законі, — отримання дозволу на працю протягом усього тривалого терміну розгляду справи. Це найзаповітніша мрія десятків тисяч українських заробітчан, що видаються шукати заробітку на чужину, не маючи такої можливості вдома. Звичним порядком отримати дозвіл на працю в Чехії — справа дуже непроста, а потенційні біженці здобувають його відразу; а розгляд справи, якщо вміло її заплутати, можна затягнути вельми надовго. І якщо врешті й відмовлять, головної мети — заробити грошей — уже досягнено.

Тож не диво, що цими можливостями так масово й користаються українці, яких безліч працює в Чехії підпільно. І нерідко вони раптом згадують про «переслідування» вдома в ту хвилю, коли їх із давно закінченими візами затримує поліція — і, отримавши припис про депортацію, потім сміються їй в очі, вимахуючи посвідченням претендента на притулок.

А ще врахуйте, що образ українця в Чехії створюють не нормальні громадяни України, а ті, хто, буває, пиячить чи краде в крамницях або ж грабує своїх же співвітчизників, що їдуть додому з зарібком — і зрозуміло, що чехи стривожені таким напливом. Додамо, що на другому місці слідом за українцями серед шукачів притулку в Чехії йдуть громадяни Молдови; наступні місця ділять між собою румуни, індійці й в’єтнамці. А от громадян Росії бажає знайти притулок у Чехії відносно мало — вони переважно прямують по «азиль» далі на заможний Захід.

Новий законопроект передбачає значно спростити й прискорити процедуру розгляду прохання — і встановлює широкий перелік умов, за яких прохачеві відмовлятимуть відразу. Перше читання в чеському парламенті він уже пройшов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG