Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальна іміграція у Бельгії


Нелегальна іміграція у Бельгії

Брюссель, 18 травня 2001 - Проблема нелегальної іміграції в Бельгії нині чи не одна з ключових проблем соціального життя країни. Вона постала настільки гостро, що як ви пам’ятаєте, нещодавно бельгійське консульство в Москві офіційно припинило тимчасово видачу віз російським громадянам. А якщо неофіційно, то ні для кого не є секретом, що бельгійські консульства в країнах колишнього СРСР в тому числі й в Україні надзвичайно ускладнила процедуру видачі віз.

Даруйте, але не втримаюсь, розповідаючи про проблеми іміграції в Бельгії не згадати слова геніального барда Володимира Висоцького, що «в общественних парижских туалєтах єсть надписи на русском язике». Тепер це більше не лише стосується згаданих громадських закладів і не лише Парижу. Написи російською мовою з’явилися в багатьох бельгійських крамницях. Причому вони зроблені не громадянами колишнього СРСР, а самими власниками крамниць, які затерігають російськомовних покупців , що крадіжки в Бельгії переслідуються законом.

Я поцікавився у власниці антверпенської взуттєвої крамниці «ШУУПОСТ» Блюмар Карін, чим пояснити, що в її крамниці розміщено, аж три плакати написані російською мовою із закликами не красти?

Блюмар Карін пояснила , що такої кількості крадіжок , як в нинішньому році її крамниця ще ніколине зазнала. Колись такі написи ми писали арбською та турецькою мовами, тепер російською бо злодії в основному - це росіяни, українці, грузини, вірмени, молдовани, хоча для нас вони всі росіяни, тому й напис російською.

Аби глибше зрозуміти бельгійську проблему з іммігрантами я відвідав один із брюссельсьських центрів допомоги біженцям «ОСМВ», де працює колишня киянка Наталія Михайліва. Ось що вона розповіла:

- Зараз роботи з біженцями з країн колишнього СРСР зменшилось, тому що якщо ще у січні місяці потік новоприбулих з країн колишнього Радянського Союзу був дуже-дуже великим, то тепер він набагато зменшився. Це пов’язано з постановою бельгійського уряду про прискорення процедури у наданні, чи відмові політичного притулку . І якщо раніше ця поцедура могла затягуватись до кількох років, то тепер вона триває кілька тижнів».

Картина була б неповною, якщо б не довідатись, що думають провсе це самі біженці, з якими я зустрівся під час перерви в одній із шкіл з вивчення нідерландської та французької мов. На жаль не знайшлось жодного сміливця, який би побажав назвати своє прізвище та розповісти свою історію перед мікрофоном. Більшість біженців - нелегали. На умовах анонімності розповіли , яким чином добирались на захід.

Раніше це було можливо за певну платнью сховатись у вантажних автопричепах. Тепер цей спосіб відомий для поліції на всіх кордонах європейських держав. Алеж як відомо винахідливсті немає меж. В українських та білоруських залізничних депо під транспортними вагонами та на дахах вагонів облаштовуються потаємні ніші їх звуть «домовинами», де штабелями лежать втікачі. Проте сумно закінчилась перправка великого гурту молдован із одеського порту. Людей вантажили в контейнери на торговельні судна і яких було згідно з домовленістю доставлено в порт призначення. А для однієї групи втікачів з Молдови морський вояж завершився трагічно. Штурману судна, який перевозив у контейнері нелегаілв повідомили радіозв’язком, що в його зоні шастає морський поліцейський патруль. Розв’язка була простою - за принципом «сховати кінці у воду». Контейнер з живими людьми був просто викинутий в море.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG