Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронні органи можуть вже у найближчому майбутньому одержати право перевіряти кожен крок, зроблений європейцями в електронному просторі


Правоохоронні органи можуть вже у найближчому майбутньому одержати право перевіряти кожен крок, зроблений європейцями в електронному просторі

Незабаром владним органам ЄС запропонують прийняти законопроект, який зобов'язує телекомунікаційні компанії протягом семи років зберігати записи телефонних переговорів, послання, відправлені електронною поштою, і факси. Стежити планується і за тим, які веб-сайти відвідують європейці.

Групи по захисту цивільних прав засудили ці пропозиції. На думку правозахисників, якщо вони будуть прийняті, поліція дістане права, яких немає навіть у спецслужб тоталітарних країн.

Інформацію про нові плани ЄС одержала група Statewatch, яка займається захистом прав людини. За даними Statewatch, якщо законопроекти будуть схвалені, у поліції, митниці і розвідки з'явиться право вільного і необмеженого доступу в "особистий електронний простір" європейців.

Зараз європейські закони дозволяють зберігати дані про переговори і "мережну активність" громадян країн ЄС лише протягом обмеженого проміжку часу. Щоб одержати доступ до цієї інформації, поліції доводиться звертатися за спеціальним дозволом, видають який вельми неохоче.

Тоні Баньян, редактор журналу, який видається компанією Statewatch, гадає, що якби подібні закони були прийняті в якій-небудь тоталітарній країні, обуренню світового співтовариства не було би межі. "Те, що ці пропозиції звучать у демократичній Європі, не змінює їхньої суті".
XS
SM
MD
LG