Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Верховної Ради В.Жердицький перебуватиме у слідчому ізоляторі до початку процесу у німецькому суді


Депутат Верховної Ради В.Жердицький перебуватиме у слідчому ізоляторі до початку процесу у німецькому суді

Берлін, 18 травня 2001 ― Згідно з німецьким законодавством Віктор Жердицький, який до суду перебуває за гратами вже більше, ніж півроку, мав би вийти на волю. Але він, і надалі, до початку судового процесу буде утримуватися у слідчому ізоляторі в Ганновері, оскільки, як мовиться у розповсюдженій у п’ятницю заяві земельного суду в Целле, тут йдеться про злочин, який було скоєно з великою кримінальною енергією. Крім того, судді заявили, що існує небезпека втечі, адже В.Жердицький не має постійного місця проживання у Німеччині і може скористатися своїми широкими зв’язками за кордоном для того, щоб уникнути правосуддя.

Врешті-решт, як мовиться у заяві, тривале та надзвичайно складне слідство, яке велося у справі українського депутата Віктора Жердицького виправдовує його подальше утримання в слідчому ізоляторі.

Нагадаю, що Віктора Жердицького було затримано у Ганновері у жовтні минулого року при спробі зняти зі свого рахунку в банку 50 тисяч доларів. Його звинувачують у розкраданні 86 мільйонів німецьких марок, які уряд ФРН надав для українських жертв нацистських репресій.

В Україні стосовно В.Жердицького порушено кримінальну справу за фактом розкрадання валютних коштів в особливо великих розмірах. Раніше, Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності і арешт народного депутата, після чого Україна звернулася до Німеччини з проханням про видачу В.Жердицького. Берлін, однак, відхилив це прохання, пояснивши своє рішення наміром завершити справу В.Жердицького в ФРН.

Але у Німеччині, народному депутатові, швидше за все, доведеться відповідати лише за одне звинувачення, а саме – привласнення 4 мільйонів марок. Справа у тому, що у шести інших випадках кримінальну справу у Німеччині було порушено лише через 5 років після скоєння злочину. Тому суд був змушений визнати ці обвинувачення такими, що втратили свою актуальність за давністю. Однак, під час судового процесу вони можуть бути використані, як обтяжувальні обставини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG