Доступність посилання

ТОП новини

Вийшло з друку чергове число довідника МЗС Польщі «Поляк за кордоном»


Вийшло з друку чергове число довідника МЗС Польщі «Поляк за кордоном»

Варшава, 18 травня 2001 ― Щороку перед початком літніх відпусток Міністерство закордонних справ Польщі видає чергове число порадника під заголовком «Поляк за кордоном». Це достатньо солідне за обсягом видання, у якому знайдеш абсолютно усю необхідну тобі інформацію про будь-яку, навіть, найменшу країну світу. Стисло і зрозуміло у пораднику подається інформація про те, як поводитися у тій чи іншій державі, що диктують традиції, до чого зобов’язують закони.

18 травня у Варшаві відбулася презентація чергового видання порадника «Поляк за кордоном» і вже можна прочитати найсвіжішу інформацію про те, що цього літа діється у кожному регіоні, на кожному континенті, у кожній, навіть малюсенькій і наймолодшій, державі світу. Читаючи порадник, дістаєш інормацію, яка виявляється несподіваною для тебе, яка б придалася не тільки полякам, але й тим же українцям, що тепер дуже часто подорожують.

Ось, наприклад, виявляється, що у мусульманських країнах не можна ані їсти, ані пити, ані курити у публічних місцях у час Рамадану зранку від схід сонця і до самого заходу сонця. А у США поліція може покарати, якщо в автомобілі, в якому ти їдеш є надпочата пляшка алкоголю. Можеш заплатити штраф, якщо навіть сам спиртного не вживав.

А до Японії та Ізраїлю, рівно ж як і до США не можна ввозити жодних продуктів харчування, навіть, звичні канапки треби викинути.

Кара смерті чекає на того у кого знайдуть будь-яку кількість будь-якого наркотику, навіть маку, у таких країнах як Бангладеш, Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Ірак, Іран, Тайвань. А будь-які ножі не можна ввозити до Данії.

А у Азербайджані немає поштових скриньок і щоб надіслати листівку додому, треба знайти поштове відділення.

Словом, багато цікавого розповідає довідник про різні суспільні устрої, про традиції, про те, які закони мусять знати поляки, вирушаючи у ту чи іншу державу.

Звичайно ж є інформація і про Україну. Чого ж мають остерігатися поляки в Україні, як ви думаєте? Книжка радить бути обережними з поліцією, яка має звичку чіплятися ні за що і, часом, ні за що потрібно платити штраф, особливо, якщо ти подорожуєш автомобілем.

У пораднику для поляків, що їдуть за кордон, можна знайти інформацію про те, куди потрібні, а куди не потрібні візи, де їх можна дістати прямо на кордоні, а де треба подбати заздалегідь, де візи платні, а де – безкоштовні і так далі.

Коли ми запитали у консульському департаменті польського Міністерства закордонних справ, яку, крім інформаційної, мету вони переслідують, видаючи щороку такі довідники, то почули відповідь: «У демократичній державі консульські служби мають бути відкритими, доступними, а діяльність їх прозорою. Все, що вам можуть сказати у будь-якому консульстві ви знайдете у цих наших порадниках. А це заощаджує час, нерви і свідчить про те, що наша держава турбується про своїх громадян».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG