Доступність посилання

ТОП новини

Про що свідчать останні події у Львові


Про що свідчать останні події у Львові

Львів, 21 травня 2001 - Опозиційні до влади політичні партії, організації, чимало громадських діячів називають події, які сталися у Львові упродовж кількох останніх днів, диверсією проти столиці Галичини, а також провокаціями, що їх організовали антиукраїнські сили, аби не допустити приїзд Святішого Отця Івана Павла ІІ до Львова.

Усе почалося з того , що львів”ян у черговий раз позбавили води. Впродовж двох днів більшість мешканців міста не мали її взагалі. Компанія “Львівобленерго” через борги у розмірі 41 мільйона гривень, відключила струм на насосних станціях і водозаборах підприємства “Львівводоканал”.

Керівництво “Львівобленерго” вимагає , щоб за борги міська рада віддала їм в оренду насосні станції в найбільшому мікрорайоні міста, вартість яких становить 87 мільйонів гривень. В іншому випадку енергетики обіцяють і надалі вимикати світло місцевому водоканалові.

Не виключено, що це станеться у дні, коли у Львові перебуватиме Папа Римський. Коментарі тут, як кажуть, зайві. Директор “Львівводоканалу” Володимир Сулипа вважає, що чергове відключення струму на об”єктах водоканалу - це заздалегідь спланована політична акція, скерована на те, аби олігархи могли приватизувати це підприємство. Однак, як тільки-но вдалося домогтися відновлення подачі води у помешкання львів”ян, як здійнявся інший галас , але вже навколо російського культурного центру у Львові. У заяві голови Руського (як його називають самі засновники цієї структури ) Руху України п. Свистунова на ім”я президента України, голови Верховної ради , місцевих керівників сказано : “У ніч з 16 на 17 травня здійснено чергову нахабну провокацію фашистського змісту: в будинку російського культурного центру підірвані та спалені двері, розбите скло вітрини, на фасаді з”явився напис “Помста галичан.” Працівники місцевого ЖЕКу напис одразу зафарбували.

Непарадні двері Російського центру і справді виглядають обгорілими. А ось розбитою вітриною виявилися три маленькі віконечка над дверима. Спершу директор російського центру, комуніст Валерій Провозін на прес-конференції запевняв, що під приміщенням стався потужний вибух. Та потім він пояснив, що пожежу спричинила розлита горюча рідина, яка була в пляшці. Члени російського центру припускають, що такий вчинок могла скоїти хвора людина. Однак попри це, Російський центр вимагає від президента України якихось рішучих дій.

Цікаво, що ця львівська подія чомусь збіглась у в часі з київською акцією протесту, скерованою проти візиту Папи Римського в Україну. Як зазначив директор Російського центру Валерій Провозін, львівські росіяни теж виступають проти приїзду Святішого Отця до Львова, але до жодних протестів вони не вдаватимуться. Натомість редактор газети російського культурного центру Олег Петров таке висловлювання свого колеги одразу підредагував. Ми, мовляв, не висловлюємося проти візиту, а ставимося до нього нейтрально. Правоохоронні органи порушили кримінальну справу щодо хуліганських дій, скоєних у приміщенні російського центру. Місцева влада вважає, що останні події у Львові - це провокації, вчинені напередодні візиту Святішого Отця в Україну. Представники опозиційних політичних партій і громадські діячі Львова. У четвер ввечері на багатолюдному мітингу, що відбувся біля пам”ятника Т. Шевченкові висловлювалися про те, що конфлікт навколо проблеми водопостачання, підпал російського центру - події взаємопов”язані. Антиукраїнські сили методами провокацій хочуть використати все, щоб зірвати візит Святішого Отця до Львова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG