Доступність посилання

ТОП новини

Усунено найважливішу перешкоду, що заважала розпочати Німеччині виплати компенсацій остарбайтерам


Усунено найважливішу перешкоду, що заважала розпочати Німеччині виплати компенсацій остарбайтерам

Берлін, 18 травня 2001 ― Рішення американського апеляційного суду, який визнав недійсниіми ті умови, що їх висунула суддя Шірлі Крам, стала несподіванкою, як для американських політиків, так і для представників економіки.

Як заявив представник фракції соціал-демократів у Бундестазі Людвіг Штіглер, таким чином вдалося усунути найважливішу перешкоду, яка заважала розпочати компенсаційні виплати.

Американська суддя Шірлі Крам вимагала, зокрема, виплатити компенсації з фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» також австрійським жертвам нацизму. Однак, законом про компенсації колишнім невільникам Третього Рейху цього не передбачено.

Німеччина категорично відхиляла можливість перегляду закону. Рішення американського апеляційного суду, який скасував усі ці умови і таким чином ліквідував юридичну блокаду, привітав і спеціальний уповноважений уряду ФРН з питань виплат компенсацій колишнім підневільним робітникам Отто Ландсдорф. Він висловив сподівання, що ще до початку літніх парламентських канікул Бундестаг визнає, що німецькі концерни мають достатній рівень правового захисту у США. Наявність гарантій, що американські суди більше не розглядатимуть майнові претензії колишніх остарбайтерів до німецьких концернів – є головною передумовою для початку роботи фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє».

Однак, представники концернів відреагували досить стримано на повідомлення, що надійшло з Нью-Йорка. Прес-секретар ініціативної групи німецької економіки Фольфганг Гібовський заявив, що рішення американського апеляціфного суду є дуже приємною звісткою. Однак, цього ще недостатньо для того, аби говорити про наявність необхідних правових гарантій.

Виявляється, що в американських судах є ще декілька не відхилених позовів від колишніх остарбайтерів. Німецькі спостерігачі, однак, висловлюють сподівання, що проблем з відхиленням цих позовів не буде. Крім того, рішення апеляційного суду може бути для них визначальним.

Тим часом, тиск на німецькі концерни зростає. Як зауважив заступник фракції соціал-демократів у Бундестазі Людвіг Штіглер, якщо концерни бажають зберегти залишки свого морального іміджу, тоді вони повинні якомога швидше розпочати виплати компенсацій.

До справи з компенсаціями знову підключився канцлер Німеччини. У п’ятницю увечері Герхард Шрьодер планує провести консультації із спеціальним уповноваженим уряду Отто Ландсдорфом та головою ініціативної групи німецької економіки, членом правління концерну «Дайнлер Крайслер» Манфредом Генсом. Під час зустрічі йтиметься про те, яким чином можна усунути останні перешкоди і нарешті розпочати виплачувати відшкодування колишнім підневільним робітникам Третього Рейху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG