Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі призупинено процес ексгумації останків євреїв, які загинули 10 липня 1941 року у Єдвабному


У Польщі призупинено процес ексгумації останків євреїв, які загинули 10 липня 1941 року у Єдвабному

Варшава, 21 травня 2001 ― У липні цього року минає 60 років з дня масового знищення євреїв у Єдвабному. Ще донедавна вважалося, що це гітлерівці спалили тоді у стодолі понад 1600 євреїв. Віднедавна, від коли справу розслідує польський Інститут національної пам’яті, з’явилася інформація про те, що у цьому злочині брали участь і поляки. Було вирішено провести ексгумацію останків жертв і розпорядження про це видав прокурор білостоцького відділу Інституту національної пам’яті, а затвердив ухвалу воєвода Підляський. Ексгумація мала розпочатися вже 22 травня, але несподівано міністр справедливості Польщі призупинив процес.

Як виявилося, таке рішення міністр схвалив у зв’язку з тим, аби не виникало непорозумінь з євреями. Як заявив рабин Варшави проведення ексгумації останків є неможливим з релігійних мотивів. Іудейська релігія забороняє турбувати кістки покійників.

Думки щодо цього розділилися. Та частина євреїв, яка неміцно зв’язана з релігією вважає, що ексгумація потрібна задля історичної правди. Насамперед, ексгумація могла б підтвердити кількість замордованих – було їх справді 1600 чи більше, а може – менше.

Друге питання, яке турбує слідчих, насамперед, чи всі жертви були спалені, чи може частина їх розстріляні з карабінів. Якби були і розстріляні, то це підтверджувало б участь і німців у розправі.

Отже, частина євреїв вважає, що задля історичної справедливості ексгумація мала б відбутися, ортодоксальні ж євреї вважають, що, навіть задля такої мети, не можна порушувати релігійних канонів. Думки розділилися.

Міністр справедливості Польщі, аби уникнути ускладнень у цій справі, яка і так має величезний резонанс у світі, бо йдеться про ймовірну участь, як ми вже казали, поляків у масовому знищенні євреїв, тимчасово призупинив процес ексгумації. Хоча міністр вважає, що вона потрібна і що обов’язково буде проведена.

Що ж буде, коли євреї все-таки не погодяться на ексгумацію? Чи можна буде зробити висновки лише на основі свідчення очевидців? Чи вся правда про масове знищення євреїв у Єдвабному буде колись з’ясована? Ці питання для поляків дуже болючі, тим паче, що заплановані на липень скорботні заходи відзначення 60-річчя масових вбивств євреїв у Польщі, тим більше, що пам’ятник, на якому було написано, що це німці спалили 1600 євреїв у Єдвабному уже знесено і на його місці має постати новий напис, який може бути болючий для поляків.

Чим закінчиться уся ця історія буде видно із рішення на якому зупиниться єврейська сторона – дозволити чи не дозволити ексгумацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG