Доступність посилання

ТОП новини

Далай-Лама зустрінеться з американським президентом


Далай-Лама зустрінеться з американським президентом

Прага, 22 травня 2001 – 23 травня 1951 року Тібет був остаточно окупований військами комуністичного Китаю. Цього дня китайська влада у Пекіні змусила молодого Далай-Ламу підписати так звану угоду про мирне звільнення Тібету і насильницьке входження країни до складу КНР на куцих автономних правах. Чи не в перше за останні роки адміністрація США вирішила підкреслити своє ставлення до тих історичних подій, бо заплановані зустрічі нинішнього Далай Лами в екзилі з держсекретарем Коліном Пауелом і президентом Джорджем Бушем не можна оцінювати лише у руслі напружених американсько-китайських стосунків.

Відомо, що Пекін у категоричній формі відкидає будь-які переговори про визнання Далай Лами в екзилі, котрий покинув Тібет під час народного антикитайського повстання у березні 1959 року. Китайське керівництво вважає Тензіна Ґайтсо сепаратистом. Але цивілізований світ шанує духовного лідера Тібету і це не оминають підкреслювати лідери багатьох західних країн, не зважаючи на катеґоричні протести Пекіна. Стало відомо, що іще цього місяця Тібет відвідає, впереше за багато років, один із вископоставлених урядовців Заходу. Мається на увазі міністр закордонних справ Нової Зеландії Філ Ґоф, який вже заявив про свої зустрічі з тібетськими дисидентами і про бажання поставити перед пекінськими урядовцями питання про дотримання людських прав і свободи віросповідання у Тібеті. Новозеландський міністр хоче зустрітися у Лхасі з ув’язненими тібетськими монахами і монашками, котрі лише за свою громадську активність отримали по 18 років ув’язнення. Додамо, що за роки китайської окупації унікальній культурі Тібету було завдано тяжких руйнацій. Лише буддистських монастирів було закрито близько 6 тисяч, чимало релігійних діячів цієї, колись незалежної, країни провели по 20 і більше років у китайських в’язницях.

Сьогодні стало відомо про зустріч Далай Лами з державним секретарем США Коліном Пауелом, а на середу, саме у день 50-річчя загарбання Китаєм Тібету, запланована зустріч тібетського духовного лідера з президентом Джороджем Бушем. Представник Білого Дому відзначив, що це буде «приватна зустріч з Лауреатом Нобелівської премії і письменником». Але ще минулого четверга американська адміністрація повідомила про створення у міністерстві закордонних справ посади особливого координатора з тібетських питань, на яку призначено Павлу Добрянську, яка є також і заступником міністра з глобальних проблем. У індійській пресі, а в цій країні перебуває тібетський «уряд у вигнанні», з’явилися повідомлення про те, що у Вашінґтоні йтиметься й про можливі переговори Далай Лами з Пекіном на предмет збереження унікальної релігійної і культурної самобутності Тібету. Це, до речі, підтвердила у понеділок представниця Білого Дому Мері Кантрімен. Спостерігачі вважають, що прийняття Далай Лами у Вашінґтоні викличе дражливу реакцію у Пекіні, котрий вважаю Тібет своєю внутрішньою територією і проголошує будь-які контакти політиків Заходу з Далай Ламою «втручанням у внутрішні справи КНР». Нагадаємо, що нещодавно американський Сенат офіційно визнав день 10 березня , «за тібетський народний день» і виділив щорічний бюджет на гуманітарну допомогу для тібетських біженців. Засоби інформації США відзначають, що американські політики висувають питання Тібету у своїх стосунках із Китаєм твердо і надовго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG