Доступність посилання

ТОП новини

Спільна європейська валюта. Розширення НАТО. Балкани


Спільна європейська валюта. Розширення НАТО. Балкани

Прага, 22 травня 2001 – Західні газети порушують низку актуальних міжнародних проблем, серед яких варто навести проблеми спільної європейської валюти євро, на яку 12 країн ЄС цілковито перейдуть від січня наступного року, перспективи і проблеми розширення союзу НАТО на Схід, а також дальші сутички між македонськими урядовими військами і албанськими бойовиками уздовж кордону Македонії із краєм Косово.

Коментуючи перспективу переходу від наступного року на спільну європейську валюту, оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Юрґен Йеске пише про зростання в Німеччині тенденцій, за його словами, «панічного закуповування», особливо серед старшого покоління німців, які не надто вірять у нову спільну валюту і побоюються непевних часів, які можуть супроводжувати перехід на спільну валюту. Крім цього, як підкреслює коментатор, населення боїться зростання цін після впровадження євро. Тому люди спішать вкласти гроші у тривалі цінності, витрачаючи, як він пише, «добрі старі гроші» на речі, які так чи інакше можуть у майбутньому пригодитися. На думку автора, перед впровадженням нової валюти потрібно буде чимало переконливих запевнень, щоб піднести довір’я до євро до рівня нинішньої німецької марки.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» містить коментар міністра закордонних справ Угорщини Яноша Мартоні, в якому автор наголошує на важливості економічної й політичної інтеграції Європи, а також тісних взаємин зі Сполученими Штатами. Ці два принципові фактори, за словами коментатора, завжди формували європейську історію. Розширення союзу НАТО, як вважає Мартоні, повинно бути проведено ретельно і якомога швидше без виключення окремих європейських країн. Інакше, на думку автора, постане ризик створення географічної зони в Європі із меншим рівнем безпеки, демократії та економічних свобод.

Міжетнічний конфлікт у Македонії теж не сходить зі сторінок західної преси. Газета «Вашінгтон пост» містить на цю тему коментар Ніколаса Ґейджа, який підкреслює, що найсерйознішу загрозу для регіону Балкан нині створює албанський націоналізм. У той час, коли Албанія у військовому сенсі надто слабка, щоб повести регіональний рух за так звану «велику Албанію», пише автор, поза її межами знаходиться досить зброї і албанських націоналістів-ентузіастів, які розпалюють (у сусідніх країнах) міжетнічний конфлікт, який може викликати більші зруйнування, ніж ми бачили тут дотепер. Автор закликає Захід влаштувати міжнародну конференцію, присвячену Балканам, на якій чітко визначити права етнічних і національних груп, а також непорушність існуючих кордонів між країнами регіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG