Доступність посилання

ТОП новини

За два тижні до парламентських виборів у Великій Британії спалахнула суперечка між панівною лейбористською партією і найбільшими телекомпаніями країни


За два тижні до парламентських виборів у Великій Британії спалахнула суперечка між панівною лейбористською партією і найбільшими телекомпаніями країни

Лондон, 23 травня 2001 – Лейбористи звинуватили телебачення у підбуренні й підтримці демонстрантів під час візитів міністрів до виборчих округів. У листі, що його генеральний секретар лейбористької партії Марґарет МакДона надіслала телекомпаніям БіБіСі, АйТіЕн і Скай, стверджується, що вони переступили межу між передачею новин і їх творенням. Ці компанії звинувачувано в тому, що вони стали на бік і підбурювали учасників протестів під час візитів міністрів, в тому числі й прем’єра Тоні Блера.

Цей лист відразу викликав звинувачення у відповідь на адресу панівної партії у тому, що вона намагається чинити тиск на медіа. Адже його було написано лише кілька днів по тому, як віце-прем’єр Джон Пресскот опинився в оточенні демонстрантів під час візиту до Вельсу і відповів ударом кулаком в обличчя учасникові протесту, який влучив у нього яйцем. Самі лейбористи, однак, кажуть, що підстави для листа дала поведінка телекомпаній у перебігу візиту Тоні Блера до графства Іст-Анґліа. Згідно із джерелами лейбористів, персонал телекомпаній скеровував людей у потрібному напрямку ближче до прем’єр-міністра, сподіваючись, що це призведе до конфронтації – такої ж, яка раніше сталася у Бірмінгемській лікарні між Блером і жінкою, чоловік якої страждає на рак. «Демонстранти переслідували прем’єр-міністра, їм було надано більше інформацій, ніж слід. Людей наражають на ризик, коли трапляються такі речі», - заявили лейбористи.

У приватному листі пані МакДона міститься пропозиція до голів телекомпаній зустрітися, щоб обговорити ці проблеми. Вона написала, що поведінка телевізійників є провокативною. Зустріч провідників лейбористської партії і виконавчих директорів БіБіСі-Ньюс, АйТіЕн і Скай-Ньюс відтак відбулася. Речник партії сказав, що занепокоєння було сприйнято компаніями серйозно і конструктивно. Втім, було висловлено жаль, що одна з цих організацій передала листа пані МакДона до преси. БіБіСі стверджує, що нема жодних доказів змови між її знімальною групою й демонстрантами. Лейбористи просто шукають крайнього, але це нечесно, зокрема, з боку нинішньої лейбористської партії звинувачувати будь-кого іншого у закулісних маніпуляціях.

Взаємини між лейбористами і телевізійниками й дотепер були напружені – після випадків обмеження доступу телеоператорів до прем’єр-міністра. У певний момент стосунки настільки загострилися, що БіБіСі й АйТіЕн вже розглядали можливість подати офіційну скаргу на політиків-лейбористів. Зрештою, зустріч представників обох сторін дещо розрядила напружену ситуацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG