Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Мостова: “Сергію Тигипкові не взяти посаду прем’єр-міністра. Я думаю, що президент зрозумів, яку небезпеку представляють для нього клани”


Юлія Мостова: “Сергію Тигипкові не взяти посаду прем’єр-міністра. Я думаю, що президент зрозумів, яку небезпеку представляють для нього клани”

Київ, 23 травня 2001 –

Юлія Мостова , журналістка, заступник головного редактора часопису “Дзеркало тижня”:

“Сергію Тигипкові не взяти посаду прем’єр-міністра. Я думаю, що президент зрозумів, яку небезпеку представляють для нього клани.

За моїми даними, на цьому тижні має побачити світ указ, підготовлений в надрах адміністрації президента, спрямований на частковий перехід на канадську, німецьку або грецьку систему виконавчої влади.

Що мається на увазі? Прем’єром і міністрами будуть політичні “назначенці”, а під ними будуть працювати люди, які матимуть посади міністрів-секретарів. Вони будуть розпоряджатися фінансами, кадровими питаннями і щоденною працею на різних міністерських напрямках. Це робиться, насамперед, для створення системи спадкоємності в роботі кожного уряду.

Ці міністри-секретарі будуть зберігати за собою посади, як і держсекретар - який буде реально керувати усім Кабміном.

Ці люди будуть зберігати свої посади у разі відставки урядів. По-друге, це буде контроль. Президент не зможе справді не співпрацювати з тими, хто його підтримував весь цей час. Він вже від них залежний. Але він буде намагатися контролювати і розставити людей, яким він більш –менш довіряє і які будуть контролювати міністрів. Я знаю, що цей наказ вже підготовлений.

Спробую зробити прогноз, що цей указ пройде. По-друге: його дія може бути не такою, як розраховує президент. Якщо він насправді намагається утримати владу, це означатиме, що лінія фронту боротьби між президентом і опозицією насправді пройде і вона буде більш гарячою, ніж між президентом і олігархами. Третій прогноз, який би я хотіла зробити : якщо пан Кінах не пройде в парламенті (а я не переконана в цьому), президент не буде висувати кандидатуру Тигипка.

Він затвердить виконувача обов’язків, а хто ним буде – чи Кінах, чи Дубина – я б сама хотіла подивитися.”
XS
SM
MD
LG