Доступність посилання

ТОП новини

Преса про Анатолія Кінаха


Преса про Анатолія Кінаха

Прага, 23 травня 2001 — Анатолій Кінах, що його кандидатуру запропонував на Прем’єр-міністра Президент України Леонід Кучма, є компромісна постать із лав «червоних директорів», у принципі здатна задовольнити більшість фракцій у Верховній Раді — таку думку переважно висловлює закордонна преса, коментуючи президентову пропозицію.

Анатолій Кінах буде «пристойний тимчасовий виконавець своїх обов’язків. Він — людина, що збудувала кар’єру на тому, що не нажила собі ворогів», – передбачає аналітик Фонду Карнеґі за міжнародний мир у Вашинґтоні Андерс Ослунд, що його цитує щоденник Вашинґтон Пост. На його думку, «це означає, що уряд (Кінаха) буде слабкий. Та водночас це означає й те, що не буде систематичного відступу від реформ, які провів (Віктор) Ющенко».

Оглядач щоденника Н’ю Йорк Таймз звертає увагу, що хоча відносно невиразний висуванець на прем’єра й стверджує, що він теж реформатор, Анатолій Кінах і для багатьох українців є з політичного погляду невідома величина — Кучмині ж супротивники змальовують Кінаха як президентового приятеля, що буде не здатен покласти край політичній кризі в Україні чи відновити довіру до неї західних держав та міжнародних фінансових установ.

Німецький щоденник Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ нагадує, що саме коло «червоних директорів», до якого належить Кінах, допомогло Кучмі потрапити на посаду 1994 року, а його Союз промисловців і підприємців, який свого часу очолював і сам Кучма, став на підтримку Президента й навесні, в часи кризи.

Без підтримки українських комуністів, веде далі Н’ю Йорк Таймз, Анатолієві Кінахові буде нелегко здобути підтримку в Верховній Раді; тоді Леонідові Кучмі доведеться призначити виконувача обов’язків прем’єра — а такий крок увічнить той параліч, що охопив Україну від зими.

Британська ділова газета Файнаншл Таймз тим часом зауважує, що хоча Кінах і обіцяє не йти на компроміси щодо ринкових реформ і розбудови громадянського суспільства, він готовий до «дуже серйозних» переговорів із комуністами про підтримку — і якщо комуністи таки проголосують за нього, то вони вперше за 10 років історії України допоможуть створити уряд.

Російський щоденник Врем’я Новостєй пише про те, що Анатолій Кінах уже побував в американського Посла Карлоса Паскуаля, — і нагадує, що вже п’ять років при усуненні чергового прем’єра саме Кінаха називають серед «найпрохідніших» кандидатів; тим, що він не є самостійна політична постать, він і подобається Кучмі.

А російська Нєзавісімая ґазета вважає відданість Кінаха Кучмі за його єдиний недолік — який тепер перетворюється на перевагу. Іще одна Кінахова перевага є брак політичної ваги, вважає щоденник, — бо напередодні парламентських виборів ніхто з головних політичних гравців не дозволить очолити уряд конкурентові, до того ж новий прем’єр може мати вирішальне значення для розстановки політичних сил у новому парламенті, ба більше, й стати наступником Президента.

Російська газета Врем’я МН підмічає, що Анатолія Кінаха активно підтримує фракція Соціял-демократичної партії України (об’єднаної), яка обстоює інтереси таких олігархів, як Віктор Медведчук, Григорій Суркіс та Олександр Волков, які організували й очолили рух за усунення Віктора Ющенка.

Російський щоденник Коммерсант згадує до цього й можливі дальші труднощі з затвердженням кандидатури Кінаха: найчисленніші в Верховній Раді комуністи вже заявили, що за певних попередніх домовленостей таки можуть підтримати її, — та праві групи не хочуть голосувати за Кінаха в принципі, а соціялісти й фракція Юлії Тимошенко — бо згадують про його «старі гріхи» (скажімо, Кінахів Союз промисловців і підприємців був налаштований проти Тимошенко, пише газета). Свої претензії має до нього й «Трудова Україна», домагаючись в обмін на підтримку призначити її кандидата віце-прем’єром; і, нарешті, невизначена є позиція енергетичного, вугільного й металургійного лобі в Верховній Раді, додає Коммерсант.

Російська ж ділова газета Ведомості натомість наводить думки українських промисловців, що призначення Анатолія Кінаха припаде їм до душі — зокрема, вони сподіваються, що Кінах завдяки своїм зв’язкам і дружбі з російськими підприємцями зможе збільшити квоти на постачання до Росії українських труб, а водночас і захистити український ринок від російської металопродукції.

Але, як уже згадувалося, за Анатолієм Кінахом не стоїть жодна поважна політична сила — і польський щоденник Жечпосполіта наводить прогнози, хто в разі, якщо його не затвердять, може стати виконувачем обов’язків прем’єра: нинішній віце-прем’єр-міністр Олег Дубина, що, як і Леонід Кучма, походить із Дніпропетровська й близький до його родини; колишній прем’єр-міністр Валерій Пустовойтенко — або ж знов-таки Анатолій Кінах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG