Доступність посилання

ТОП новини

Програма СОЦІУМ: діяльність організації "Приятелі дітей"


Програма СОЦІУМ: діяльність організації "Приятелі дітей"

Київ, 24 травня 2001 - З Києва у трьох напрямках - Схід, Захід і Південь вирушили три величезні фури з гуманітарною допомогою для дітей - сиріт. Цю допомогу вже впродовж восьми років для українських сиріт збирає по всьому світу українсько-канадсько-американська організація "Приятелі дітей". За час своєї діяльності організація допомогла ліками, продуктами харчування, одягом, взуттям, канцтоварами більше ніж 200 дитячим установам. На загальну суму близько 9 мільйонів канадських доларів. Безумовно, допомога суттєва. А зважаючи на те, що держава на утримання дітей сиріт виділяє 3 гривні на день, діяльність організації "Приятелі дітей" вирішує пристойну кількість проблем дитячих сирітських установ. Започаткувала організацію "Приятелі дітей" громадянка Канади Руслана Вжесневська. 1991 року вона захотіла всиновити дитину з українського сирітського будинку. В процесі вирішення цієї проблеми Руслані довелося набачитися умов життя дитячих сирітських установ, одразу після повернення до Канади вона зорганізувала навколо себе групу ентузіастів. З того часу в Україну двічі на рік приходить величезний вантаж гуманітарної допомоги, який волонтери організації "Приятелі дітей" збирають по всьому світу. По Україні розвозять все це за кількома маршрутами, кожний з яких передбачає заїзд до 25-30 дитячих будинків. Нинішній вантаж розрахований на 90 сирітських установ. І складається він з медикаментів загальною вартістю на 200 тисяч доларів, 7-ми тисяч пар взуття, одягу, іграшок, канцтоварів, мила, порошку, власне, всього того, що потрібне для нормального життя нормальній дитині. Лише з урахуванням того, що ця дитина- сирота.

Потреби дитбудинків "Приятелі дітей" з’ясовують заздалегідь. І тому загальний вантаж, що надходить з Канади, у Києві одразу перепаковують конкретно для кожної установи. Цю роботу виконують ЗО волонтерів, десять з котрих приїхали з Канади, інші-з різних областей України. Працюють також студенти Києво-Могилянської Академії-колишні випускники дитбудинків, яким поступити до ВУЗу допомогли "Приятелі дітей". Один з них -Віктор Саутін, дев’ятнадцятирічний студент історичного факультету.

Ще один доброволець - Рая Юхименко-приїхала з Канади, щоби допомогти пакувати та розвозити гуманітарний вантаж по дитячих будинках. Їй 62 роки, вона колишній костюмер оперного театру. В організації "Приятелі дітей" працює 7 років. Працює, як і всі, на громадських засадах. А долучилася пані Рая до цієї справи, відгукнувшись свого часу на заклик Руслани Вжесневської. Богдан Затовканюк теж приїхав з Торонто. Йому 49 років, він електроінженер. Приїхав до Києва за рахунок своєї відпустки. Його головний обов’язок під час цієї подорожі - встановити у Ворзельському пологовому будинку-суперподарунок від "Приятелів дітей"- ультразвукову машину.

Гуманітарний вантаж розвозять за трьома маршрутами три величезні фури. Кожний маршрут триває від 10 до 14 днів. Він ретельно заздалегідь планується і передбачає заїзд до максимальної кількості дитбудинків.

Але, за словами організатора "Приятелів дітей" Руслани Вжесневської, кожного разу під час поїздки до загального списку обов’язково додається ще кілька нових адрес. Так і цього разу. В останній момент перед виїздом з’ясувалося, що на Західному маршруті чекають на допомогу ще два нові сирітські будинки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG