Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує Чорноморський флот Росії безпеці судноплавства?


Чи загрожує Чорноморський флот Росії безпеці судноплавства?

Симферополь, 24 травня 2001 - Представники Чорноморського флоту поширили заяву, в якій відповідальність за інциденти з цивільними суднами на Чорному морі, котрі почастішали останнім часом, покладено на екіпажі цих суден.

САОР-З, “Верещагіно”, “Пам’ять “Меркурія”, “Сніжур” – назви цих суден пов’язує одне поняття – проблеми із забезпеченням судноплавства в Чорному морі. Минуло уже 4 роки, як безвісти зник разом із членами екіпажу рибальський сейнер САОР-3. Інтенсивні пошуки не дали жодного результату, якщо не брати до уваги виявлену пляму з нафтопродуктів на поверхні моря, в районі де проводив учбові стрільби Чорноморський флот Росії.

Торік весною учбова крилата ракета, випущена з корабля Чорноморського флоту, потрапила у вантажо-пасажирське судно “Верещагіно”, яке йшло із Стамбулу до українського порту Скадовськ. В результаті цієї атаки “Верещагіно” отримало серйозні пошкодження, а один із членів екіпажу – важке поранення. Командування російського флоту тоді заявило, що українське судно зайшло до району стрільб несанкціоновано і відмовилося компенсувати завдану шкоду, оплативши лише лікування пораненого члена екіпажу.

Наприкінці січня нинішнього року з невідомих причин в центральній частині Чорного моря затонуло вантажо-пасажирське судно “Пам’ять “Меркурія”, загинуло близько 20 осіб. Неподалік, як виявилося, російські військові проводили стрільби. Поблизу ж знаходився полігон Чорноморського флоту Росії, де періодично проводилося учбове мінування акваторії. Представники російського флоту рішуче відкинули будь-які спроби пов’язати ці факти воєдино, заперечуючи причентність до катастрофи. Державна комісія, яка розслідувала аварію, не розглядала таку версію, в усякому випадку, судячи з офіційних заяв.

У квітні нинішнього року рибальське судно “Сніжур” (порт приписки – Севастополь) зазнало обстрілу, коли випадково зайшло в зону, де Чорноморський флот Росії проводив своє навчання. За цим фактом Севастопольська прокуратура проводить своє розслідування, однак екіпаж у ньому фігурує як порушник правил судноплавства.

Українські власті Севастополя відмовляються від будь-яких коментарів стосовно цих ексцесів, у штабі Чорноморського ж флоту категорично відкидають навіть підозри чи натяки на відповідальність російських військових. А тим часом судноплавство у північних районах Чорного моря стає дедалі небезпечнішим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG