Доступність посилання

ТОП новини

Щодо документу, спрямованого на викорінення корупції


Щодо документу, спрямованого на викорінення корупції

Київ, 24 травня 2001 - Схоже,що деякі українські політики, яких у народі величають олігархами, намагаються певною мірою у політичних стандартах наблизитися до загальноєвропейських норм. Або, принаймні, роблять вигляд, що наближаються. Час, як кажуть, усе висвітить.

Отже, перший заступник Голови Верховної Ради Віктор Медведчук розробив і вніс на розгляд сесії законопроект " Про державний контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та за іхніми витратами". Реакція на документ неоднозначна. Скажімо, народний депутат Григорій Омельченко переконаний : якщо парламент ухвалить згаданий законодавчий акт, то Україна матиме замкнену законодавчу систему боротьби зі злочинністю.

В Україні є уже кілька документів, спрямованих на викорінення корупції. І ,зокрема, Кримінальний кодекс, що набере чинності із 1 -го червня поточного року. Це не важливо, що складається враження, буцімто більше законів - більше корупції. Важливо, що високопосадовці займаються законотворчою діяльністю, на що їм часто закидають. Григорій Омельченко, який собаку з”їв на корупційно-кримінальних справах, схильний думати, що законопроект Медведчука таки остаточно подолає корупцію в Україні.

Згідно із документом, пропонується, щоб органи Державної податкової служби здійснювали контроль за декларуванням доходів та витрат високопосадовців. Йдеться про ті моменти, коли високопосадовці купують нерухомість, транспортні засоби, коштовності, антикваріат, валютні цінності і таке інше. Але контроль здійснюватиметься, якщо вартість такого майна або сума відповідного договору перевищує 100 мінімальних зарплат. Проектом закону встановлюється юридична відповідальність високопосадовців за приховування доходів від оподаткування, за маскування незаконного походження доходів. Які ж особи, уповноважені на виконання функцій держави, є суб”єктами декларування доходів? Це президент, голова парламента , прем”єр-міністр, народні депутати, урядовці, голова і члени Конституційного, Верховного, Арбітражного судів, Центрвиборчкому та інші. Ці особи на вимогу податківців зобов”язані упродовж 15 діб подати усі документи, що підтверджують джерело доходів. “Ми рухаємося до того,” - сказав Григорій Омельченко, - “що кожна особа, яка претендує на високу державну посаду, буде наче під рентгеном суспільства.” Серед суттєвих недоліків законопроекту - відсутність питання давності походження доходів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG