Доступність посилання

ТОП новини

Перший етап повернення югославських сил до буферної зони на пiвднi Сербiї завершився згiдно з планом. Проте, ситуацiя ускладнилася вбивством одного з командувачiв албанських повстанцiв


Перший етап повернення югославських сил до буферної зони на пiвднi Сербiї завершився згiдно з планом. Проте, ситуацiя ускладнилася вбивством одного з командувачiв албанських повстанцiв

Бєлград, 25 травня 2001 – Рiзван Чазiмi, вiдомий пiд повстанським iменем капiтан Лешi, належав до помiркованих вождiв албанських повстанцiв на пiвднi Сербiї. Саме вiн очолював делегацiю своїх землякiв на переговорах iз представниками союзного й республiканського урядiв. Його вбито снайпером безпосередньо пiсля зустрiчi з Шоном Салiвеном, представником НАТО у Бєлградi. Як це вже буває, албанцi у вбивствi звинувачують сербiв, а офiцiйний Бєлград – албанських екстремiстiв. Важко припустити, що 36-лiтнiй Лешi, батько четверо дiтей, пiсля пiдписання угоди про роззброєння й розпуск повстанських пiдроздiлiв мiг заважати комусь у Сербiї. Навпаки, такi люди необхiднi для закрiплення щойно досягненої угоди й реалiзацiї мiжнацiонального примирення. Отож, вбивць слiд шукати серед тих, хто прагне дестабiлiзувати ситуацiю. А такi є i серед албанцiв i серед сербiв. Далеко не усi серби згiднi з полiтикою уряду, котрий обiцяв надати етнiчним албанцям усi права, яких позбавив їх колишнiй режим. Представники Соцiалiстичної та Радикальної партiй постiйно заявляють, що влада амнiстує албанських терористiв i одночасно судить сербських патрiотiв, спiвпрацює з ворогами Сербiї знаряддям яких є Трибунал у Гаазi та вiдмовляє пiдтримку косовським сербам. Радикальна партiя вимагає вiдставки республiканського мiнiстра юстицiї Владана Батича, який, на думку ультранацiоналiстiв, “готовий продати екс-президента Мiлошевича за жменю доларiв”. З цього приводу на парламентськiй сесiї у четвер протягом цiлого дня тривала дебата в якiй радикали, за своїм звичаєм, ображали мiнiстра словами якi, з поваги до слухачiв, не будемо цитувати. Пiсля завершення сесiї парламентським охоронцям ледве вдалося запобiгти бiйцi мiж депутатами.

Мiнiстерство внутрiшнiх справ тим часом повiдомило, що порушено кримiнальну справу проти 66 полiцейських у зв’язку iз злочинами скоєними пiд час косовської вiйни. Їх звинувачують у вбивствах, пiдпалi житлових будинкiв та грабунках. В цiй же справi нещодавно звинувачено й понад 200 вiйськовослужбовцiв.

Все ж, Слободана Мiлошевича та його найближчих спiвробiтникiв звинувачують лише у зловживаннi службовим становищем для власного збагачення. На сторiнках преси можна прочитати чимало фактiв про їхню причетнiсть до злочинiв. Проте, немає повiдомлень про дiяльнiсть слiдчих органiв у цiй справi, а й прокуратура ще зволiкає. Здається, що людям зручнiше колишнього президента вважати злодiєм, анiж злочинцем. Причина в тому, що бiльшiсть сербiв говорить лише про страждання своїх землякiв, намагаючися забути злочини скоєнi сербами. Через це вони, зрештою, наполягають на тому, що у Хорватiї та Боснiї й Герцеговинi йшлося про громадянськi вiйни, а не про вiйни за захоплення територiй. А у громадянськiй вiйнi, вважають люди, усе дозволено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG