Доступність посилання

ТОП новини

Росія змінює свою політику щодо турбопроводу Баку-Джейхан


Росія змінює свою політику щодо турбопроводу Баку-Джейхан

Прага, 28 травня 2001 – Експерти з проблем Каспію звернули у кінці минулого тижня увагу на те, що Росія дещо змінила своє ставлення до проекту трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан. Нові висловлювання російських офіційних осіб дозволяють зробити висновок про те, що Москва проявляє готовність до вкладання своїх коштів у цей енергетичний транспортний маршрут.

Ми вже повідомляли про офіційну позицію Вашінґтона щодо підтримки будівництва трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан. Американський президент Джордж Буш підкреслив необхідність допомоги країнам учасникам цього масштабного енергетичного проекту у випрацюванні найраціональнішого варіанту його реалізації. Про активізацію реальних робіт у цьому напрямку свідчить завершення базового інжинірінгу проекту. Про що йшлося в середині травня в Баку на зборах 8 спонсорів турбопроводу. Після базового, у червні цього року має наступити етап детального проектування, котрий планується завершити за 12 місяців. Якщо базове проектування коштувало спонсорам 26 мільйонів доларів, то його детальний етап подорожчав і зі 100 мільйонів зріс до 150 мільйонів доларів США. Йдеться про оптимізацію проекту, а це коштує не дешево. Окрім того, вісім основних спонсорів повідомили, що ведуться переговори про розширення числа фінансових учасників проекту і вони мають завершитися до кінця третього кварталу цього року.

Тому мабуть і не дивно, що Росія переконалася у реальності будівництва трубопроводу та вирішила дещо видозмінити своє ставлення до нього. Про це повідомила 24 травня турецька газета «Тюркіш Дейлі Ньюс». Йдеться про бажання Росії вкладати свої гроші у транспортну енергетичну маґістраль Баку-Джейхан і при тому, що Москва не висуватиме ніяких політичних умов.

За інформацією турецької газети, напередодні, під час московського семінару з питань російсько-турецьких стосунків міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов заявив, що Москва ніколи не виступала проти турбопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, а у неї лише були сумніви щодо економічності і рентабельності цього маршруту.

Відповідаючи на заяву Іванова, заступник міністра закордонних справ Туреччини Мітхат Балкан заявив, що за останніми підрахунками, реальна вартість проекту може бути набагато нижчою аніж за попередніми проектним дослідженнями. Окрім того, турецький представник також підкреслив, що Росії зроблено офіційну пропозицію транспортувати свою нафту через маґістраль Баку-Тбілісі-Джейхан. Додамо лише, що наш кореспондент в Америці повідомив, про схвальне ставлення офіційних осіб у Вашінґтоні до намагань Росії засвідчити свою готовність щодо співпраці у згадному проекті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG