Доступність посилання

ТОП новини

Несправжній російський кілер на угорському комерційному телеканалі – скандал перед парламентськими виборами


Несправжній російський кілер на угорському комерційному телеканалі – скандал перед парламентськими виборами

Будапешт, 28 травня 2001 - Нагадаю, що наприкінці квітня в передачі Томаша Фрея – модного телерепортера на комерційному каналі «РТЛ-клуб», що є власністю громадянина Бельгії, показали людину з Росії, яка заявила: «Якби мені запропонували вчинити замах на угорського прем’єр-міністра, то це обійшлося б замовнику в один мільйон доларів». Наступного дня з канцелярії угорського прем’єра зажадали негайних пояснень і звільнення телевізійної бригади, що готувала «Фрей-досьє». Але цим справа не скінчилася.

Душе швидко МЗС Російської федерації через своє дипломатичне представництво в Будапешті підготувало офіційний запит угорській стороні з цього приводу. Ба більше. Розслідження показало, що інтерв’ю давав зовсім не загадковий російський кілер, а звичайний московський продавець з минулим актора аматорського театру. Простіше кажучи, статист. Як він розповів, під час зйомок телевізійного сюжету йому пообіцяли заплатити тисячу доларів, однак після останнього дубля він отримав усього лише…600 баксів. Назвати імена платника продавець не міг. Один із кореспондентів угорського авторського телебачення Ласло Юст відшукав у Москві цю людину і запитав її про чорний мерседес, який показували у передачі. Виявилося, що автомобіль не належить статисту. Його тільки попросили позувати біля автомобіля, поки він стояв на стоянці поблизу готелю.

За словами Ласла Юста, жодний найманий вбивця не позуватиме відкрито перед телекамерою, і оскільки йдеться про звичайну підтасовку дійових осіб і подій, що ніби-то могли мати місце, то сюжет слід брати як один із засобів дестабілізації політичного і соціального життя угорців. Інші угорські журналісти переконані, що відшукати і показати по телебаченню справжнього кілера не можуть навіть далеко не другорядні світові телекомпанії. Зараз, кажуть оглядачі, мабуть, не так важливо знати, ким насправді є московський статист, як зрозуміти, чому перед парламентськими виборами в Угорщині спробували дискредитувати незалежні мас-медіа.

Сам же Томаш Фрей – автор скандального інтерв’ю – каже, що його «підставили». Він спростував твердження одного свого колеги, ніби-то передачу зрежисовано «Фідес» – панівною партією в Угорщині. «Мене зрадили власні репортерські інстинкти,- додав він насамкінець з приводу цієї гучної справи. Томаша Фрея звільнено з посади в «РТЛ-клубі». Водночас, комісія національного громадського телебачення УРТТ проводить консультації щодо визначення суми грошового штрафу, який би мав заплатити комерційний канал за свідомий обман телеглядачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG