Доступність посилання

ТОП новини

Жоспен про майбутнє ЄС. Взаємини США з ООН


Жоспен про майбутнє ЄС. Взаємини США з ООН

Прага, 29 травня 2001 – Західна преса широко відгукнулася на понеділкову промову прем’єр-міністра Франції Жоспена у справі майбутнього Європейського союзу, який французький лідер бачить, як «федерацію національних держав». Частина коментаторів вважають цю концепцію реалістичною, яка враховує настрої більшості країн ЄС. Інші вважають її застарілою, що не враховує нові віяння, зокрема процес глобалізації. Оглядачі порушують також деякі проблеми у взаєминах США з Організацією Об’єднаних Націй.

Коментуючи понеділкову промову Жоспена у справі майбутнього ЄС, газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті називає заяви французького прем’єра візією Європи з лівих позицій і голосом з минулого. За словами газети, Жоспенова ідеологія вже вийшла з моди не лише в Європі, а й у всьому світі. «Уолл стріт джорнел» вважає, що мало хто з європейських лідерів підтримає концепцію французького прем’єр-міністра. Але, на думку газети, ця промова не надто турбує країни ЄС, поки їх очолюють такі цілком різні характери, як Сільвіо Берлусконі в Італії чи Хосе Марія Азнар в Іспанії.

Тим часом коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґюнтер Нонненмахер вважає, що Жоспенову заяву слід розуміти дослівно, зокрема коли ідеться про його практичні пропозиції у справі створення спільних поліційних сил і прокуратури Європейського союзу, а також Хартії основних прав, яка мала би лягти в основу Конституції ЄС. Коментатор наголошує також на пропозиціях Жоспена у справі зміцнення Європи у протистоянні проти несприятливих впливів глобалізації. На закінчення автор звертає також увагу на те, що Жоспен у своїй промові ні словом не згадав країни, які вже роками очікують на вступ до Європейського союзу.

Коментатор іншої німецької газети «Франкфуртер рундшау» Ганс-Гаґен Бремер вважає, що Жоспенове бачення майбутнього Європи іде врозріз із німецькими поглядами. На думку автора, Жоспен відкинув концепцію канцлера Шредера, яка передбачає створення у Європі вільної федерації суверенних держав. Цей факт Бремер не вважає несподіванкою. Він підкреслює, що подібну ідею раніше вже висловили колишній голова Європейської комісії Делор і президент Франції Шірак. І це свідчить про те, як зазначає на закінчення коментатор німецької газети, що як ліві, так і праві сили у Франції бояться втратити владу унаслідок демократичних виборів майбутнього уряду Європейського союзу.

Газета «Нью-Йорк таймс» містить тим часом коментар свого оглядача Томаса Фрідмана, в якому автор аналізує взаємини Сполучених Штатів з Організацією Об’єднаних Націй з позицій національних інтересів США. Фрідман називає ООН міжнародним форумом, який витрачає 95 відсотків своєї енергії на вирішення миротворчих місій у світі, в яких Сполучені Штати мали би відігравати головну роль, однак, проти своєї волі. При цьому автор підкреслює, що усунення представника США з комісії ООН з питань прав людини стало сигналом протидії. Світ є повний проблем, які заторкують і Сполучені Штати, пише автор, і які тим часом вирішує ООН. У зв’язку з цим, на думку автора, Вашінгтон мав би переглянути свої свої взаємини з ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG