Доступність посилання

ТОП новини

Лiдери чотирьох найбiльших полiтичних партiй у Македонiї, в тому числi й двох албанських, ухвалили документ, яким осуджують застосування сили для досягнення полiтичних вимог


Лiдери чотирьох найбiльших полiтичних партiй у Македонiї, в тому числi й двох албанських, ухвалили документ, яким осуджують застосування сили для досягнення полiтичних вимог

Бєлград, 30 травня 2001 – Партiї етнiчних албанцiв таким чином вiдмовили пiдтримку повстанськiй Нацiональнiй визвольнiй армiї.

За посередництвом Хав’єра Солани, одного з керiвникiв Європейського союзу, чотири партiї дiйшли згоди щодо необхiдностi врегулювання кризи полiтичним шляхом. Повстанцям запропоновано вiдступити до Косова. Представник уряду заявив, що Збройнi сили та полiцiя не робитимуть перешкод тим, хто iз зброєю в руках перетинатиме кордон до сербської провiнцiї, яка є наразi протекторатом ООН.

Європейському союзу таким чином вдалося зберегти уряд нацiональної єдностi у Скоп’є, який сформовано на початку травня. Разом з усiма македонськими партiями, в ньому є й помiркованi албанцi, яких очолює Арбен Джаферi та бiльш радикальна Партiя демократичного процвiтання Iмера Iмерi. Минулого тижня албанськi лiдери, без згоди коалiцiйних партнерiв, пiдписали угоду з керiвниками повстанської Визвольної нацiональної армiї про спiльнi полiтичнi акцiї. Таким чином вони зобов’язалися виступати вiд iменi повстанцiв. Угода мiстить в собi й пункт про необхiднiсть участi повстанцiв у переговорах з владою. Саме це стало причиною непорозумiння. Бо, македонськi урядовцi вважають, що з повстанцями, яких вони називають терористами, не можна вести дiалог. Вони готовi розмовляти про врегулювання справи етнiчних албанцiв лише з їхнiми полiтичними представниками.

Хав’єр Солана протягом 36 годин двiчi побував у Македонiї. Вiд президента Бориса Трайковського, прем’єр-мiнiстра Любча Георгiєвського та лiдерiв етнiчних албанцiв вiн вимагав зберегти владу й розпочати дiалог про полiтичне врегулювання кризи. Джаферi й Iмерi нарештi офiцiйно вiдмовилися вiд угоди з повстанцями. У повiдомленнi, яке оприлюднено минулої ночi, мовиться, що “усi демократичнi сили в Македонiї вiдхиляють насильницькi акцiї для досягнення полiтичних цiлей”.

Отож, уряд врятовано, а полiтично iзольовано повстанцiв, якi виступають за приєднання прикордонних областей Македонiї до Косова. Македонська преса, включаючи й албанськомовну, пише, що бiльшiсть етнiчних албанцiв не пiдтримує повстанцiв. Але, вони одностайньо вимагають участь в усiх полiтичних iнституцiях i державних органах та надання албанськiй мовi рiвноправного статусу з македонською. Значна частина македонцiв цi вимоги вважає неприйнятними.

Тим часом село Матейче на пiвночi країни, довкола якого ще тривають бої, у вiвторок покинули понад двi тисячi мешканцiв албанської нацiональностi. Повстанцi поки що не вiдповiли на вимогу покинути країну. Нагадаємо, що кризу на пiвднi Сербiї врегульовано в той самий спосiб, який Солана запропонував македонцям. Важко сказати чи європейський рецепт буде ефективним i в Македонiї, в котрiй етнiчнi албанцi становлять майже третину населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG