Доступність посилання

ТОП новини

Суд над міжнародними терористами в Нью-Йорку


Суд над міжнародними терористами в Нью-Йорку

Прага, 30 травня 2001 – У вівторок суд у Нью-Йорку визнав чотирьох міжнародних терористів винними за влаштування 88 року терористичних актів проти американських посольств у Кенії і Танзанії. Унаслідок вибухів загинуло 224 особи і понад 500 були поранені.

Серед звинувачених громадянин Саудівської Аравії, танзанієць, громадянин Йорданії й американець ліванського походження. Усі четверо підтримували зв’язки з Осамою бін Ляденом, саудівським мільйонером, організатором численних міжнародних терористичних актів, який тепер, згідно з повідомленнями, переховується в Афганістані. Під арештом залишилося ще шестеро осіб. На десятки інших, причетних до згаданих терористичних актів, в тому числі на Осаму бін Лядена оголошено міжнародний розшук.

Минулого вівторка суд продовжив розгляд справи після 12-денних нарад групи присяжних, до складу якої входять сім жінок і п’ять чоловіків. Згідно з вердиктом, який визнає чотирьох терористів винними, американські прокурори домагаються смертної кари над двома з них – саудійцем аль-Овалі і танзанійцем Могамедом, які брали безпосередню участь у влаштуваннні терористичних актів проти обох американських посольств у Найробі і Дар-ес-Салямі. Тепер Мангеттенський окружний суд Нью-Йорка повинен оголосити вирок з інших статей звинувачення і вирішити – чи застосувати смертну кару до двох звинувечених, чи досмертне ув’язнення без права апеляції. Двом іншим терористам теж загрожує досмертне ув’язнення без права апеляції.

Виступившя перед журналістами після оголошення вироку прокурор Мері Джо Уайт заявила зокрема: «Сьогоднішні вироки є перемогою справедливості і єдності світу у боротьбі з міжнародним тероризмом.» За її словами, праця уряду США у цій справі ще не закінчена. Пошуки кожної окремої особи, винної у здійснені згаданих терористичних актів, і притягнення злочинців до судової відповідальності будуть тривати до покарання кожного з них. У перебігу розслідування справи терористичних актів проти американських посольств вияснилося, що до терористичної діяльності причетна ісламська фундаменталістська організація, яку субсидує Осама бін Ляден і яка має свої осередки в Афганістані та інших країнах. Один із таких осередків знаходився у Брукліні, члени якого влаштували вибух у Міжнародному торговельному центрі в Мангеттені 93-го року і планували проведення дальших терористичних актів у Нью-Йорку. Нині правові органи США докладають зусиль, щоб заарештувати головного спонсора міжнародного тероризму Осаму бін-Лядена, який перебуває під охороною афганського режиму талібан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG