Доступність посилання

ТОП новини

Про те, як проходять засідання судової колегії у резонансній справі загибелі Ігоря Білозора


Про те, як проходять засідання судової колегії у резонансній справі загибелі Ігоря Білозора

Львів, 30 травня 2001 - 10 травня у Львівському обласному суді розпочався судовий процес у справі вбивства українського композитора Ігоря Білозора. Усі його засідання супроводжуються пікетами представників політичних партій та організацій. У справі проходить 29 свідків. Кількох очевидців нападу на митця, а також двох обвинувачених уже було заслухано.

Нагадаю, у навмисному вбивстві композитора Ігоря Білозора звинувачують 28-річного Дмитра Воронова і 29-річного Юрія Калініна.Першим свідчив Юрій Калінін , який заявив , що саме Воронов бив народного артиста. Однак на наступному засіданні Воронов ситуацію описав зовсім по-іншому, аніж його попередник.

Він розповів, що зустрівся з Калініним у кав”ярні “Цісарська кава”. За сусіднім столиком під гітару співали російську пісню. За іншим столиком, за яким сидів Білозір, затягнули українську. Калінін попросив, аби вони припинили це робити. За початком конфлікту спостерігав черговий міліціонер. Сутички на території кав”ярні не сталося. Пізніше до Воронова і Калініна підійшов Білозір і сказав, що інцидент вичерпано.

Згодом нападники покинули територію кав”ярні, а коли поверталися, то на проспекті Свободи , біля приміщення обласної прокуратури , зустріли Ігора Білозора та журналіста Богдана Гнатовського. Далі Воронов на судовому засіданні сказав: ”Коли я зіштовхнувся з Гнатовським, то завдав йому удару кулаком у голову. Тут піді”їхав патруль міліції і правоохоронці одягли на мене та Калініна кайдани і посадили в автомобіль.” Воронов зателефонував батькові, який тоді у Львові обіймав посаду заступника начальника міського управління міліції. У райвідділі черговий узяв з них пояснення і відпустив.Воронов визнав себе винним лише в хуліганстві.

На наступному засіданні потерпілий Богдан Гнатовський вказав, що удари Білозору завдавав усе ж таки Воронов. За словами Гнатовського, міліціонер, який чергував у кав”ярні, спонукав нападників до розправи. До того ж , українські пісні співали спершу вони, а вже потім під гітару, за іншим столиком почали співати російську пісню. І Калінін підійшов не з проханням припинити співати, а з обуренням.

Богдан Гнатовський вказав, що Калінін йому завдав сильного удару. Ззаду він почув важке падіння і стук голови об асфальт. Гнатовський підкреслив, що смертельного удару завдав Білозору саме Воронов. Він наполіг на тому, щоб суд зробив запит щодо пістолета Макарова у військову частину СБУ, у якій проходив службу Воронов. Оскільки підозрює, що саме пістолетом Воронов і завдав смертельного удару композитору. Суд це клопотання задовольнив. Богдан Гнатовський також попросив, аби суд перевів кримінальну справу з побутового рівня на політичний. Він переконаний, що конфлікт виник через спів української пісні.

До речі, двоє громадських обвинувачувачів - Ірина Калинець та Віталій Ілик – відстоюють на суді точку зору громадськості про те, що події, які трапилися в ніч з 8 на 9 травня, мають політичне підгрунтя.

Про те, наскільки об”єктивно проходять судові засідання, я запитала в журналіста, який висвітлює кримінальні теми в одній із львівських газет, Омара Узарашвілі.

Він, зокрема, відповів:

“Вважаю, що слідство проходило необ”єктивно. Тому має рацію адвокат потерпілих, що запрошує в суд багатьох свідків. І суд це завжди враховує. Адвокат хоче з”ясувати, яку участь у цьому слідстві брали працівники правоохоронних органів, чи вони допомагали Воронову чи ні. А суддя, який веде справу, як на мене, працює об”єктивно.”

І насамкінець. Сім”я Ігоря Білозора вважає, що їй було завдано великої моральної шкоди. Родина подала позов щодо морального відшкодування на суму мільйон гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG