Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Анатолія Кінаха


Російська преса про Анатолія Кінаха

Прага, 30 травня 2001 – Російська преса переважно, ніби з полегшенням, пише про обрання Верховною Радою України нового, десятого, прем’єр-міністра держави. При цьому московські засоби інформації не шкодують фарб – від «білих заздрощів» до «самого сірого» – при характеристиках цієї «небезпечної людини», як висловлюється у середу оглядача «Комерсанта» про Анатолія Кінаха.

Цей же ж «Комерсант» пише, що обрання ювілейного глави українського уряду обійшлося без комуністів, бо «берегти нерви майбутнього прем’єра компартія не захотіла» і в цю мить на допомогу Кінахові прийшли соціалісти, які розраховують, що він «небезпечна людина», яка і «президента з’їсть». Ця ж російська газета вважає, що Леонід Кучма, ніби передбачаючи надії соціалістів, введенням посад, незмінних впродовж повноважень глави держави, держсекретарів уряду поставив останній під свій контроль. Щодо колору, то «Комерсант» малює нового українського прем’єр-міністра, згідно з громадською думкою, «найсірішим за всю історію України».

«Неєзавісімая ґазєта» вважає, що Анатолій Кінах «людина президента» і він не буде самостійно розпоряджатися адмінресурсом напередодні виборів. Тут також наводяться думки анонімних політологів, котрі переконані, що після обрання нового прем’єра українські олігархи змушені будуть «забути про живу довгий час напередодні ідею дострокових президентських виборів».

Московські «Ізвєстія» з гордістю друкують в середу досить обширне інтерв’ю з Анатолієм Кінахом, де виокремлюють слова новоспеченого прем’єра про його орієнтацію на центристів і правоцентристів в паламенті України, а також про досить надійний прем’єрський тил згуртованих Кінахом промисловців та підприємців республіки, тут також підкреслюється, що Кінах шукає «спільну мову з комуністами» і «виявляється, що ліві і я, - як зауважив прем’єр-міністр «Ізвєстіям», - виступаємо за підвищення наукоємності української промисловості». Називаючи двох китів своєї урядової програми – податки і бідність народу – Кінах признався кореспонденту щойно згаданого московського часопису, що він «білою заздрістю заздрить Росії, котра вже має свій Податковий кодекс», крім того у цьому інтерв’ю йдеться про сподівання нового глави українського уряду на «компромісне рішення» енергетичної проблем из Росією і на ефективну роль у цьому процесі щойно призначеного російського посла в Києві Віктора Черномирдіна. На запитання «Ізвєстій» про президентські амбіції десятого прем’єр-міністра України, Анатолій Кінах відповів, що Союз підприємців і промисловців вже успішно допоміг двом президента, «а це віща ознака».

Ще один російський часопис, «Время Новостей», вважає, що «новий український прем’єр повернеться обличчям до Москви». У статті, котру згадана газета оприлюднила в середу, наводяться міркування глави російського Союзу промисловців та підприємців Аркадія Вольського, котрий з пафосом колеги вважає, що «Братня Україна нарешті ступила на правильний, реальний шлях, оскільки люди зУСПП знають економіку» і що з паном Кінахом його зв’язує «не лише особиста дружба, але й величезне бажання допомогти нашим країнам ровивати економіку і налагодити співпрацю». Ця ж «Время Новостей» вважає заяву Кінаха про опору на «проукраїнський вектор» політики лише словами і додає:«вірогідніше, що він займеться «перелицьовуванням» політики старого кабінету, щоб повернути державу в орбіту інтересів Росії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG