Доступність посилання

ТОП новини

У Бєлградi уже кiлька днiв тривають напруженi переговори щодо спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, а саме – щодо можливостi видачi екс-президента Слободана Мiлошевича


У Бєлградi уже кiлька днiв тривають напруженi переговори щодо спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, а саме – щодо можливостi видачi екс-президента Слободана Мiлошевича

Бєлград, 31 травня 2001 – Югославська правляча коалiцiя перебуває в серйознiй кризi. Приводом непорозумiнь став проект закону про спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом, пiдготований союзним мiнiстерством юстицiї. Як зазначає мiнiстр Момчiло Грубач, Югославiя минулого року стала членом ООН й вона повинна додержуватися усiх вимог мiжнародного спiвтовариства. Колишнi урядовцi заявляли, що Трибунал – антисербський. Мiнiстр Грубач такi твердження називає безпiдставними й наголошує, що згаданий суд засновано Радою безпеки ООН та, що влада змушена вiдкинути усi упередження.

Вiд спiвробiтництва Бєлграда з Трибуналом прямо залежить участь США на донорськiй конференцiї, яка має вiдбутися наприкiнцi наступного мiсяця. Без американських донацiй югославська влада неспроможна провести необхiднi реформи й вiдновити виробництво. Все-ж, бєлградськi урядовцi зазначають, що не йдеться про грошi. Йдеться про принципи. Злочинцi повиннi нести вiдповiдальнiсть згiдно з мiжнародним правом, а югославськi закони треба узгодити з мiжнародними правовими нормами, кажуть вони.

Партiї сербської правлячої коалiцiї дiйшли згоди щодо усiх деталей. Правда, окремi з них вважають, що воєнних злочинцiв, включаючи й Мiлошевича, можна судити i у Бєлградi. Проблема виникла на союзному рiвнi, де в правлячiй коалiцiї бере участь i просербська Соцiалiстична народна партiя Чорногорiї. Ця партiя колись спiвпрацювала з Мiлошевичевими соцiалiстами, а пiсля жовтневих змiн пiдтримала сербську демократичну опозицiю. Без чорногорських соцiалiстiв сербськi демократи немають бiльшостi у союзному парламентi. Чорногорцi, прямо кажучи, шантажують президента Югославiї Воїслава Коштунiцу i його коалiцiю й таким чином настроюють проти себе сербську громадскiсть.

Нагадаємо, що офiцiйна Чорногорiя союзний парламент та уряд вважає нелегальними, бо в них є представники лише однiєї чорногорської партiї, згаданих соцiалiстiв. Вiд них, фактично, залежить доля як союзного уряду, так i югославської федерацiї. У понедiлок лiдери чорногорських соцiалiстiв пiсля полемiки, яка тривала кiлька годин, покинули стiл переговорiв з бєлградськими партнерами. Пiсля нових розмов у середу вони заявили, що остаточну постанову ухвалять у недiлю.

Бєлградська демократична влада стала заручником чорногорської опозицiї. Доля союзного уряду фактично в руках партiї, за яку у вереснi минулого року проголосувало сто тисяч чорногорцiв. Проте, сербськi демократи iнших союзникiв не мають й тому вони змушенi чекати. А кожний втрачений день поглиблює кризу та недовiру мiж сербами й чорногорцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG