Доступність посилання

ТОП новини

Компенсації жертвам примусової праці в Німеччині


Компенсації жертвам примусової праці в Німеччині

Прага, 31 травня 2001 – У середу німецький парламент Бундестаґ після тривалих дискусій, що тривали кілька місяців, врешті ухвалив закон про виплату компенсацій жертвам примусової праці в Німеччині за часів нацистського режиму. Компенсації отримають приблизно мільйон людей, свого часу вивезених до Німеччини на примусові роботи із країн Східної і Центральної Європи, які залишилися живими на день ухвалення закону.

За приблизними оцінками, за часів гітлерівського режиму у Німеччині на примусових роботах на підприємствах, в тому числі військових, і в сільських господарів працювало до десяти мільйонів людей, завезених переважно із країн Центральної і Східної Європи. До цього числа належали і військово-полонені, яких використовувано на найтяжчих підневільних працях. Із десяти мільйонів цих людей нині залишилася в живих десята частка. Це люди переважно похилого віку, хворі після пережитих тяжких часів, багато з яких померло навіть протягом останніх місяців, тобто часу тривання дискусій у німецькому бундестазі. Представники відповідальних за виплату відшкодувань комітетів припускають, що загалом може зголоситися до півтора мільйона жертв примусової праці в Німеччині. Усі вони громадяни колишніх комуністичних країн, які свого часу не змогли отримати грошових репарацій у зв’язку з холодною війною.

Німецький уряд і великі фірми, які затруднювали примусових робітників, серед них автогігант «Фольксвеґен» і страхова фірма «Альянс» зібрали спеціальний фонд компенсацій у 10 мільярдів марок, тобто понад чотири з половиною мільярди доларів. Загалом свої внески зробили понад 6 тисяч 350 німецьких фірм. Виплата мала би розпочатися негайно. Німецька сторона залишає за собою право вибірково перевіряти особи жертв, що зголосилися до виплат у тій чи іншій країні. Ті люди, які перебували в таборах примусової праці і в ґетто, включно з багатьма євреями, мали б отримати приблизно по 7 тисяч доларів, а колишні робітники підприємств – лише по дві тисячі двісті доларів. Після розгляду справи в американському суді і дворічних переговорів Вашінгтон і Берлін підписали угоду про створення нинішнього компенсаційного фонду. Проте німецькі фірми, зорема які ведуть бізнесову діяльність на території США, погодилися внести гроші до фонду лише минулого тижня, коли американський суд закрив проти них справи.

Виступаючи в бундестазі перед німецькими заокнодавцями після ухвалення закону про компенсації канцлер Шредер заявив, що цей закон є чіткою ознакою того, що Німеччина усвідомлює відповідальність за тяжкі злочини минулого. Уповноважений Шредера у справі компенсацій Отто Ламбсдорф висловив жаль із приводу того, що переговори у цій справі тривали надто довго. За його словами, Німеччина таким чином бажає закрити фінансову сторінку найтемнішого періоду її історії. Він визнав, що моральний бік справи залишається радше відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG