Доступність посилання

ТОП новини

Щодо активності громадських організацій, яких в Україні нараховується 29 тисяч 918


Щодо активності громадських організацій, яких в Україні нараховується 29 тисяч 918

Київ, 31 травня 2001 - Українське суспільство готується до парламентських виборів, що мають відбутися у березні наступного року. І у зв"язку з цим засоби масової інформації систематично повідомляють населення про результати соціологічних опитувань щодо популярності політичних партій.

Відстежуючи ці повідомлення, можна подивуватися непослідовності пересічного українського виборця. Ще вчора він максимально підтримував таку-то партію, а вже сьогодні кардинально змінив вектор політичної симпатії. Насправді, виборці тут ні при чому. Річ у тому, що опитування проводять різноманітні недержавні організації, які у своїй більшості коригують політичні симпатії громадян, залежно від вимог фінансового замовника цих досліджень. Взагалі перед виборами відбувається значне посилення активності громадських організацій ( їх, до речі, в Україні нараховується 29 тисяч 918). І задіяні у них, здебільшого, люди з активною громадянською позицією.

І тому потужні у фінансовому сенсі політичні сили перед виборами витрачають чимало коштів на діяльність НДО. Які відпрацьовують фінансову підтримку належною рекламою .

Проблема полягає у недосконалості українського законодавства, яке не сприяє прозорій діяльності третього сектору. Для подолання цієї проблеми Міжнародний фонд “Відродження” започаткував в Україні новий проект, спрямований на створення сприятливого законодавчого і соціального клімату для діяльності недержавних організацій. Мета проекту полягає в налагодженні партнерських зв"язків між НДО, бізнесовими та владними структурами задля внесення змін до законодавства.

Найгострішою проблемою громадських організацій є відсутність фінансової бази. Самостійно заробляти гроші вони не можуть, держава фінансує дуже малу частину НДО, а жертводавці, з огляду на специфіку чинного законодавства, не наважуються це робити легально.

Ще одне завдання проекту полягає у донесенні до громадських організацій інформації про закони, що регулюють діяльність третього сектору. У штаті громадської організації юристи трапляються дуже рідко. І більшість проблем, які виникають у недержавних організацій, коли на них тиснуть через судові органи чи через податкову інспекцію, спричинені саме незнанням законів. Особливо від цього потерпають регіональні НДО.

Даним проектом фонду “Відродження” передбачено також вирішення і цієї проблеми через поширення необхідної інформації електронною поштою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG