Доступність посилання

ТОП новини

Чому Індія виходить в електронні лідери? Інтерв’ю з послом Індії в Україні


Чому Індія виходить в електронні лідери? Інтерв’ю з послом Індії в Україні

Київ, 31 травня 2001 - Досягнення сучасних електронних технологій охопили всю планету інтернетівським глобальним павутинням. До нього потрапляють країни, які ще п’ять - десять років тому і гадки не мали, що комп’ютеризують своє життя в усіх його сферах, що їхні діти кинуть вуличні бійки і гратимуть у війну на комп'ютерах, що дорослі не зможуть користуватися послугами магазинів та банків без первинних комп'ютерних знань. До таких країн потрапила Індія - і напрочуд швидко вийшла у лідери у галузі виробництва та використання комп'ютерних технологій.

За даними Міністерства торгівлі Індії, прибуток від експорту СОФТВЕР-технологій та устаткування для персональних комп'ютерів тільки минулого року становив п’ять мільярдів доларів США. Крім того, провідні компанії США та Європейського Союзу - виробники електронної техніки і РС охоче приймають на роботу фахівців з Індії, які демонструють високий рівень знань і бажання просувати науку вперед. Повертаючись додому, індійські електронники імпортують нові знання, нові технології, нові ідеї. А що ж призвело до цього? Як зазначив у інтерв’ю для Радіо “Свобода” Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні В. СОНІ. Говорить пан посол:

“У першу чергу, дозвольте нагадати історію Індії: ми завжди були лідерами, коли йшлося про обчислення, чи то стосується математики, чи логіки цифр. У цій царині Індія дала світові три важливі речі: теорію нуля, так звану "арабську цифрову абетку" (яку насправді створено в Індії кілька тисяч рейсів тому, а потім вона, завдяки арабським торговцям та шахістам, стала відома в Європі) і принципи математичної логіки. Не варто забувати, що індуси - визнані майстри філософії та логіки, і ці знання пронесено і розвинено упродовж багатьох століть. І такий специфічний "досвід тисячоліть" дає свої результати нині, у час електронних технологій та науково-технічного прогресу”

За словами пана СОНІ, хоча комп’ютери з'явилися в Індії не так давно, концепція і принципи їхнього функціонування уже були відомі індійським фахівцям, завдяки традиціям науки та освіти.

І справді: хоча комп'ютеризація Індії розпочалася дещо пізніше, ніж у країнах Північної Америки, Західної Європи, а електроніка прийшла у повсякденне життя індусів пізніше, ніж до японців, все-таки саме індійські програмісти, інженери РС-технологій за останні роки стали користуватися великим попитом у провідних виробників програмного забезпечення. Учні професорів Інституту високих технологій Індії стали гідними продовжувачами справи тих, хто понад півстоліття тому створювали лабораторію електроніки, досліджували можливості створювання штучного розуму, писали підручники з вищої математики та цифрової логіки. Математична логіка перетворюється на логіку життя сучасної - електронізованої - людської цивілізації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG