Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську триває саміт СНД


У Мінську триває саміт СНД

Мінськ, 1 червня 2001 - У білоруський столиці після приїзду в п’ятницю президента Узбекистану Іслама Карімова розпочалася зустріч 11 президентів країн Співдружності – всіх, окрім Туркменбаши, який направив в Мінськ лише віце-прем’єра. На саміті обговорили серед іншого виконання міждержавних програм боротьби із злочинністю та міжнародним тероризмом.

Саміт триває за умов посилених заходів безпеки. Напередодні на територію російського посольства в Мінську через його кам'яну огорожу кинули гранату, яка мала класифікацію РГД. Ніхто зі співробітників посольства не потерпів, а правоохоронні структури Білорусі порушили кримінальну справу за статтею "тероризм". Міліція затримала понад 20 молодих активістів білоруської опозиції, передусім членів незареєстрованого руху “Зубр”. Поки що ім інкримінують розповсюдження спецвипуску незалежної газети “Наша Свабода”. Тим часом державне телебачення Білорусі в головній програмі “Панорама” повторило фрагмент інтерв”ю білоруській службі Радіо Свобода, що його дав лідер “Молодого Фронту” Павал Севяринєц, де він розповів про плани проведення опозиційних молодіжних акцій підчас саміту. Державне телебачення заявило, що хоче передати цей запис з ефіру Свободи білоруському КДБ заради допомоги в розслідуванні вибуху в російському посольстві.

Але саміт триває. На порядку денному засідання президентів 10 питань. Першим є запропоноване Білоруссю схвалення звернення глав держави до народів СНД і світової громадськості в зв'язку з 60-річчям початку Другої Світової війни, що відзначатиметься за три тижні. Білорусь сподівається, що це звернення допоможе координації зусиль держав СНД щодо гарантування міжнародної безпеки та стабільності, ліквідації старих та попередженнню нових конфліктів. За пропозицією Росії розглянули також звернення ветеранських організацій до глав держав СНД, що було схвалено в Москві 1 грудня минулого року. Ветерани констатували, що міждержавні угоди про соціальний захист ветеранів виконуються лише частково, та закликали зберегти встановлені пільги.

У Мінську президенти обговорили й правила процедури трьох рад – глав держав, глав урядів та міністрів закордонних справ країни СНД.

Напередодні пізно ввечері відбулася зустріч президентів Росії, Вірменії та Азербайджану , які розмовляли про перспективи урегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху, а потім до них долучився президент Грузії й почалося засідання так званої “кавказької четвірки”, де обговорювали також ситуацію в Чечні та в Абхазії. Також в четвер зібралася “євразійська п’ятірка” – Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикістан. Головою Міждержавної ради Євразійської економічної спільноти, чи ЄврАзЕС, було обрано казахстаньского президента Нурсултана Назарбаєва, давнього ініціатора створення Євразійського Союзу. П’ять президентів заявили, що підтверджують формування митного союзу іх держав та єдиного економічного простору. Білоруський президент Аляксандр Лукашенка після цього зустрівся з українським колегою Леонідом Кучмою та пообіцяв розповісти йому про засідання президентів ЄврАзЕС, оскільки там, цитую, «було багато цікавого». Лукашенка сказав, що стосунки Білорусі з Україною базувалися на стосунках урядів, та запитав про білоруську політику кабінету Анатолія Кінаха. Кучма відповів, що «змінився лише прем’єр», але в інтерв’ю Білоруському телебаченню заявив, що двосторонні стосунки після призначення Кінаха стануть ще тіснішими. Щоправда, Леонід Кучма наголосив, цитую: «Українсько-білоруські взаємини будуть настілки теплими, наскільки буде воля президента Білорусі».

Сьогодні всі 11 президентів країн СНД обговорили програму заходів, пов'язаних із 15-річчям аварії на Чорнобильській АЕС, а також письмову інформацію з чотирьох питань – про формування зони вільної торгівлі СНД, про виконання програми дій з розвитку СНД до 2005 року, доповідь про реалізацію минулого року програм боротьби із злочинністю та з міжнароддним тероризмом, нарешті, про виконнаня рішень попереднього Мінського саміту СНД 1 грудня минулого року.

За пропозицією Москви було розглянуто проект угоди держав СНД про боротьбу із злочинами в сфері комп'ютерної інформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG