Доступність посилання

ТОП новини

Один із подвижників віри


Один із подвижників віри

Прага, 1 червня 2001 – Відомо, що під час свого візиту в Україну Папа Римський Іван Павло Другий поклониться у соборі Святого Юра у Львові похованням українських церковних діячів, серед яких і тлінні останки патріарха Української Греко-Католицької Церкви, подвижника віри – Йосипа Сліпого. Цей український мученик за християнську віру повернувася до рідної землі після багатьох років поневірянь і перебування на чужині. 20 років тому Ватікан обрав кардинала Йосипа почесним академіком Папської академії.

Йосип Сліпий, цей ісповідник совісті і мученик за християнську віру народився 17 серпня 1892 року в шляхетній галицькій родині. Його батько Іван Коберницький-Сліпий і мати Анастазія Дичковська діждалися народження сина на хуторі Заздрість. Назвали хлопчика Йосипом. Дідів псевдонім Сліпий перейшов і до онука. За переказами, згаданий псевдонім походить від одного предка Йосипа, якого в 1709 році було осліплено вояками Петра Першого, за те, що він під Полтавою боровся на боці гетьмана Івана Мазепи.

З благословення митрополита Андрія Шептицького юний Йосип вчиться в богословській колегії в Інсбруку, а після повернення викладає догматичне богослов’я у львівській семінарії, видає богословський квартальник «Богослов’я». У 1925 році він стає ректором семінарії, на чотири роки пізніше призначається ректором Львівської богословської академії. Йосип Сліпий докладає чималих зусиль для зміцнення духовних основ свого народу.

У грудні 1939 року за погодженням з Папою Пієм ХІІ митрополит Андрій Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на архієпископа. Після смерті митрополита Андрея 1 листопада 1944 року Сліпий став архиєпіскопом Львова і митрополитом Галича.

З 11 квітня 1945 року до 26 січня 1963 року тривала Голгофа Йосипа Сліпого в радянських таборах, нескінчені допити, підглядання, моральні і фізичні знущання. Але митрополит Йосип не похитнувся, не відступився від своєї віри, не піддався на хитрі обіцянки. Завдяки настійним клопотанням Папи Івана ХХІІІ радянська влада погодилася звільнити в’язня. 9 лютого 1965 року Йосип Сліпий прибув до Рима. Тут його діяльність стала цілеспрямованою і спокійною. Він засновує Український греко-католицький університет ім.Святого Климентія, піклується за патріарший устрій УГКЦ.

25 січня 1965 року Папа Римський Павло Шостий надав Йосипу Сліпому титул кардинала. Восени 1975 він став Патріархом УГКЦ. За 1961 – 1984 роки Сліпий опублікував 13 томів своїх праць. При Папі Іванові Павлові Другому, 1981 року, його було обрано академіком Папської академії ім святого Томи. На 93 році життя цей подвижник християнства в Україні пішов у вічність. Перезахоронення патріарха Йосипа Сліпого, згідно з його заповітом, відбулося 29 серпня 1992 року у Львові, в соборі святого Юра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG