Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі експерти скептично ставляться до того, що новий уряд України матиме змогу працювати ефективно


Німецькі експерти скептично ставляться до того, що новий уряд України матиме змогу працювати ефективно

Берлін, 31 травня 2001 ― Німецький політолог, професор кельнського університету Герхард Сімон нагадав, що політики на Заході покладали великі надії на уряд Віктора Ющенка, який міг похвалитися відмінними успіхами. І вже те, що його змусили піти у відставку - є негативним фактом.

На думку Герхарда Сімона, Захід, звичайно, продовжуватиме співпрацю також з новим українським урядом, адже зміна Кабінету міністрів у Києві відбулася легітимно. Водночас, німецький політолог зауважив: « Як мені здається, є дуже мало причин для оптимізму. Не варто сподіватися, що новий прем’єр має достатньо волі для продовження економічних реформ і буде дотримуватися західного курсу.»

Німецький експерт із здивуванням відреагував на призначення президентом держсекретарів міністерств. Він зазначив:«У будь-якому разі, такі секретарі є дуже чудною структурою». Він звернув увагу, що у німецькому уряді теж є держсекретарі, але - це чиновники, які повністю підпорядковані міністрам і залежать саме від міністрів, а не від канцлера чи якоїсь іншої структури, тобто, вони є підлеглими міністрів і їхніми заступниками.

«Судячи з усього, у Києві ситуація є зовсім іншою, ніж у Берліні. Хоча, формально, держсекретарі не стоять над міністром, фактично, новостворена структура є своєрідним наглядовим органом президента у кожному міністерстві та відомстві»,- вважає німецький політолог. «Навіть той факт, що держсекретарі призначаються на такий самий період, як і президент, що відставка прем’єр-міністра ніяк не може на них відзеркалитися, говорить про те, що, таким чином, створено своєрідну контрольну систему і паралельний уряд, який підпорядковано безпосередньо президентові. Тоді варто запитати, а навіщо взагалі ще потрібні міністри?», - зауважує професор кельнського університету Герхард Сімон.

За його словами, із західної точки зору, така структура є абсолютно непереконливою. Він зазначив, що нічого подібного немає у жодній із західних демократичних країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG