Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: санкції і гуманітарна програма


Ірак: санкції і гуманітарна програма

Прага, 1 червня 2001 - Раді безпеки ООН не вдалося ухвалити проекту нової резолюції у справі санкцій проти Іраку до кінця травня, як було заплановано. У четвер постійні члени ради безпеки вирішили продовжити чинність гуманітарсної програми для Іраку «нафта за харчі» ще на один місяць і за цей час знову продискутувати санкції, впроваджені 90-го року за агресію іракських військ проти Кувейту.

Троє постійних членів ради безпеки ООН із п’яти, тобто Росія, Китай і Франція висунули низку застережень щодо проекту резолюції, запропонованого кілька тижнів тому Сполученими Штатами і Великобританією. Новий проект передбачав скасування обмежень на ввезення до Іраку харчових продуктів і товарів для цивільних потреб, проте передбачав водночас посилення контролю над імпортом зброї, устаткування і сировини, які можна було б використовувати у військовій промисловості. Згідно з цим проектом, ООН мала би установити чіткіший контроль над експортом іракської нафти за гуманітарною програмою «нафта за харчі» і за використанням виручених від продажу коштів, які мали би використовуватися для закупівель товарів, ліків і продовольства для населення. Проект резолюції передбачав також обов’язкове повернення до Іраку міжнародної військової інспекції для контролю над військовими підприємствами, які, згідно з підозріннями фахівців, розробляють зброю масового знищення.

У зв’язку із запереченнями проти проекту резолюції, запропонованого США і Великобританією, зокрема з боку Росії, усі 15 членів ради безпеки зійшлися на тому, щоб продовжити дискусії у справі модифікації санкцій протягом наступного місяця.

Іракський посол при ООН Аль-Дурі у четвер заявив журналістам, що Багдад ніколи не погодиться із пропозиціями США і Великобританії. Ірак при цьому домагається цілковитого скасування санкцій. Режим Саддама Хусейна вже протягом двох з половиною років відмовляється допустити міжнародних інспекторів на свої військові заводи, блокуючи таким чином скасування санкцій і посилюючи підозріння фахівців, що Багдад продовжує розробку на цих підприємствах ядерної, біологічної та хімічної зброї.

Минулого року створено нову групу міжнародних інспекторів, до складу якої входять 180 військових фахівців з різних видів озброєння і яка мала би заступити попередню. Завдання цієї групи, яка донині даремно чекає на виїзд до Іраку, оглядачі вважають надзвичайно тяжким. У випадку, якби навіть режим Саддама Хусейна погодився на відновлення інспекції (у що мало хто вірить), ця група, по суті, мала би недопустити до розробки в Іраку зброї масового знищення і до поновного озброєння іракської армії, яка знову могла би створити загрозу для сусідніх країн. Тому скептично настроєні оглядачі не передбачають вирішення іракської проблеми принаймні на найближчий час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG