Доступність посилання

ТОП новини

Загибель королівської родини у Непалі


Загибель королівської родини у Непалі

Прага, 4 червня 2001 року - Новий король Непалу принц Ґ’янендра пообіцяв повідомити народу своєї країни правду про трагедію що сталася у королівському палаці минулої п’ятниці. За нез’ясованих обставин було розстріляно майже усю королівську родину.

За повідомленням західних агентств, основна версія загибелі родини короля Непалу залишається такою: 29-річний спадкоємний принц Діпендр посварився зі своїми родичами, щодо вибору нареченої, після чого він з автомату розстріляв свою родину та вистрілив у себе. Важкопоранений Діпендр, якого відразу проголосили королем країни, помер минулої ночі у військовому госпіталі. А вже сьогодні новим королем Непалу було проголошено дядька Діпендра – принца Ґ’янендра. Про цю версію спершу заговорили у самому королівському дворі. Однак, через короткий час з’явилася офіційна версія, що стався нещасний випадок і нібито «автомат сам стріляв».

У Непалі оголошено 5-денну жалобу. Окрім короля Бірендри та королеви, загинуло ще шестеро осіб. За повідомленням деяких агентств живими залишилися чотири свідки трагедії. Вони також поранені, але загрози їхньому життю не має.

Загибель королівської родини викликала у країні масові заворушення. У слолиці Непалу Катманду запроваджено комендантську годину, поліція отримала наказ в разі необхідності відкривати вогонь на знищення. Сьогодні зранку в Катманду відбулися сутички між поліцією і демонстрантами, які намагалися прорватися до королівського палацу.

Основна опозиційна Комуністична партія (об’єднана марксистська і ленінська) вимагає від Прем’єр-міністра країни негайно оприлюднити справжні обставини загибелі королівської родини. Тим часом, маосистські (комуністичні) повстанці назвали убивство короля Біренди і членів його родини результатом «політичної змови». В оприлюдненій заяві вже маосистської Комуністичної партії мовиться, що король та його родичі «стали жертвою запланованої кровавої розправи». Маосистський повстанчий рух виник у Непалі в 1996 році і на сьогодні його загони діють майже у половині алміністративних районів королівства. Маосисти виступають за скинення монархії та ліквідацію залишків феодальної системи. За 5 років збройного протистояння у боях між урядовами військами і маосистськми повстанцями загинуло понад півтори тисячі осіб. А нещодавно маосисти оголосили чотири гірські райони на заході країни «звільненими». У цих районах вони запровадили свою судову систему.

Непал, населення якого сягає 23 мільйонів осіб, є конституційною монархією. Королю фактично належить як законодавча, так і виконавча влада. Щоправда, своїми повноваженнями він може користуватися тільки на основі консультацій з Радою міністрів та враховуючи її рекомендації. Монарх призначає прем’єр-міністра і є верховним головнокомандувачем збройних сил.

До нинішньої трагедії у Непалі прикуто увагу усього світу. Газета «Вашінгтон таймс», серед іншого, порівнює загибель королівської родини Непалу зі стратою російської царської сім’ї у 1918 році, що загинула від рук більшовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG