Доступність посилання

ТОП новини

Московська Патріархія розпочинає хресний хід із Херсонеса на Київ


Московська Патріархія розпочинає хресний хід із Херсонеса на Київ

Симферополь, 5 червня 2001 - У вівторок із Севастополя на Київ хресним ходом вирушило кілька сотень віруючих і священників Української Православної Церкви Московської Патріархії. Напередодні у Херсонесі вони провели богослужіння проти діяльності інославних місіонерів на так званій канонічній території Московської Патріархії.

Хресний хід, що розпочався з Херсонесу учора, формально присвячений вступу в 3-є тисячоліття і 950-й річниці Києво-Печерської лаври. Організатором цієї акції виступають Українська православна церква Московської Патріархії та Об'єднання громадян на підтримку канонічного православ'я "Шлях православних".

Метою хресного ходу проголошено, цитую: "зміцнення у вірі і моральності народу православного, встановлення миру, запобігання соціальним конфліктам та іншим негативним наслідкам діяльності інославних місіонерів на канонічній території Української православної церкви, а також привернення уваги до проблем православ'я", кінець цитати. Хід пройде через усі єпархії України і завершиться в Києві 28 серпня.

Організатори цього заходу, яких благословив глава УПЦ Московської Патріархії митрополит Київський і всія України Володимир Сабодан, наголосили що хресний хід "не метиме політичного характеру". Місцеві спостерігачі тим часом висловлюють думку, що насправді Московська Патріархія організувала його на противагу запланованому на другу половину червня візиту до України Папи Римського Івана Павла Другого. Севастопольські представники незалежних від Московської Патріархії християнських конфесій висловлюють побоювання, що хресний хід може набрати відверто антипапського характеру і перерости в антикатолицький та антиукраїнський захід. Уже в Севастополі лунали заклики недопустити Папу Римського до України, вигнати з Криму представників УПЦ Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви.

Як планують організатори, в Київ у серпні прийде кілька десятків тисяч їхніх прихильників. Тоді ж можна очікувати приїзд до столиці України московського Патріарха Алесія Другого, тим більше, що запрошення від президента Леоніда Кучми у нього вже є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG