Доступність посилання

ТОП новини

У Великобританії опозиційна Консервативна партія обіцяє виграти над лейбористами у парламентських виборах 7 червня


У Великобританії опозиційна Консервативна партія обіцяє виграти над лейбористами у парламентських виборах 7 червня

Лондон, 5 червня 2001 – Найбільша британська букмейкерська контора припинила приймати ставки на перемогу Лейбористської партії на парламентських виборах, що відбудуться у четвер. Одначе, лідер опозиційної Консервативної партії пообіцяв виграти вибори, незважаючи на всі ставки, які не залишають йому жодних шансів. Тоталізатори є традиційним британським інститутом, який дозволяє англійцям побитися об заклад щодо питань, які їх хвилюють. Найчастіше ставки роблять на ймовірного переможця спортивних змагань. Мільйони людей традиційно ставлять на коня на найбільших скачках року. Проте зробити ставку можна і на політичних перегонах – на ймовірного переможця парламентських виборів.

Букмейкери функціонують на тих засадах, що чим неймовірнішою є певна подія, тим більший виграш у разі якщо вона все ж станеться. Скажімо, можна вже тепер поставити кілька фунтів на перемогу збірної України на наступному чемпіонаті світу з футболу й розбагатіти, якщо це справді станеться. А можна поставити на нинішнього чемпіона світу – Францію або Бразилію, але у разі їхньої перемоги грошовий здобуток був би значно меншим. Коли ж імовірність події виглядає як стовідсоткова ґарантія, контора часто припиняє прийом ставок на неї, не бажаючи витрачати гроші.

То ж нині найбільший тоталізатор у Британії «Ладброкс» припинив приймати ставки на перемогу Лейбористської партії Тоні Блера на виборах, оголосивши її переможцем достроково. Фірма «Ладброкс» повідомила, що починає виплати виграшів за ставками на виборах негайно, незважаючи на те, що голосування відбудеться лише у четвер. Букмейкер вирішив закрити свої книжки, реагуючи на результати опитувань громадської думки, які засвідчують велике лідерство Лейбористської партії з перевагою, що залишається практично незмінною від початку виборчої кампанії.

Рішення букмейкерів, проте, не збентежило провідника найбільшої опозиційної Консервативної партії Вильяма Гейґа. Він заявив, що поб’є усі ставки і виграє вибори. На мітингу він оголосив план діяльности уряду його партії з 20 пунктів, який торі готові почати виконувати вже у п’ятницю. «Тоні Блер вирішив, що вже переміг. Він зверхньо говорить про те, що має мандат для проведення змін, але ми не пошкодуємо зусиль, часу і духу, і в п’ятницю ви будете здивовані… А ми будемо дуже заклопотані працею», - пообіцяв Вильям Гейґ. Найновіше опитування громадської думки, що його провела фірма АйСіЕм дає лейбористам 47 відсотків підтримки, а консерваторам – 30. Хоча панівна партія дещо втратила перевагу, цього не достатньо, аби відвернути розгромну поразку торі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG