Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Московський і всія Русі Алексій Другий називає небажаним візит Папи Римського до України


Патріарх Московський і всія Русі Алексій Другий називає небажаним візит Папи Римського до України

Москва, 4 червня 2001 – Патріарх Московський і всія Русі напередодні візиту римського понтифіка знову говорить про те, що приїзд Папи Римського може посилити суперечки між православними та греко-католиками в Україні Алексій Другий нагадує про конфлікт початком 90-х років, коли, на його думку, греко-католики силою захопили православні храми у Львові, Тернополі та Івано-Франківську. Нагадаю слухачам, що ці храми було передано Московському патріархатові тоді, як всупереч будь-яким церковним канонам було зліквідовано Українську Греко-католицьку Церкву. Ба більше, навіть до того часу ці собори не належали до Московського патріархату, бо територія Західної України ніколи не була територією Російської імперії.

Патріарх Московський та всія Русі нагадує, що Митрополит Київський Володимир, який керує осередком Російської Православної Церкви в Україні, надіслав Папі Римському листа з проханнням відкласти візит. Однак, Папа не прислухався до цього прохання духовного отця Російської Православної Церкви в Україні. Коментуючи той факт, що Папа попросив прощення у православного світу за гріхи хрестоносців у Візантії, Алексій Другий вважає, що варто подивитися на те, як насправді будуть здійснюватися ці наміри римського понтифіка, і говорить про те, що греко-католики намагалися зруйнувати православний храм у Львові, щоб розчистити шлях для приїзду Папи Римського. Варто нагадати, що йдеться про конфлікт між православними та греко-католицькими громадами Львова, по якому місцева влада дозволила будівництво церков і православній, і греко-католицькій громаді – поруч одна одної. З цього приводу висловлювались як найвищі церковні чини України, так і президент Леонід Кучма.

Перед візитом Папа Римського Івана Павла Другого до України московська православна аґенція новин поширила повідомлення, в якому стверджувалося, що український президент просив Папу Римського не приїжджати до України і відкласти свій візит. По тому, як офіційний Київ ніяк не відгукнувся на це повідомлення, а натомість оприлюднив інформацію про програму перебування Папа Римського Івана Павла другого в Україні, стало зрозуміло, що московська церква навряд чи може накинути Києву свою точку зору щодо візиту Івана Павла Другого до України. І тепер Алексій Другий вирішив особисто наголосити свою незгоду з перебуванням Папи Римського на українській землі.

Однак, спостерігачі в російській столиці вважають, що навряд чи Московський Патріархат вдасться до таких масових дій протесту проти візиту Папи, як це зробили представники Грецької Православної Церкви перед тим, як глава католицької церкви прибув до Афін. Очевидно, що російський патріархат має набагато менше можливостей перетворити заклики власних ієрархів на гучні масові акції, ніж грецькі священики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG