Доступність посилання

ТОП новини

Самміт ГУУАМ в Ялті


Самміт ГУУАМ в Ялті

Ялта, 6 червня 2001 - В середу в Ялті розпочався дводенний самміт глав держав – членів неформального об’єднання ГУУАМ. Президенти 5 країн зібралися на Південному узбережжі Криму, саме для того, щоб формалізувати цю організацію.

Зливи, які прокотилися в середу Кримом не дозволили всім учасникам Ялтинської зустрічі лідерів неформального об’єднання ГУУАМ вчасно прибути на півострів, втім проведення пленарних засідань самміту, як і підписання усіх документів заплановано на четвер, а пообідні двосторонні зустрічі президентів Грузії, Узбекистану, України, Азербайджану і Молдови розпочалися, практично, з невеликим запізненням.

Президенти прибули до Криму, судячи з їхніх заяв, з різним настроєм і різними намірами. Зокрема, грузинський лідер Едуард Шеварнадзе, як і личить політичному довгожителю, випромінював оптимізм. В Симферопольському аеропорту він заявив про доцільність приєднання до ГУУАМ Румунії і Болгарії та пообіцяв переговорити з цього приводу з президентами названих країн, коли відвідає їх у липні.

Президент Азербайджану Гейдар Алієв, який теж претендує на титул політичного патріарха, підтримав свого закавказького сусіда і колегу. По прибутті у Симферополь азербайджанський лідер заявив, що ідея, висловлена паном Шеварнадзе – непогана і її слід обговорити на самміті, а також з новими претендентами на приєднання до ГУУАМ.

А ось новачок у цій президентській компанії – глава молдовської держави Володимир Воронін, як видно, взяв на себе роль неформального представника російських інтересів. Прибувши у Крим, він найперше заявив, що слід зробити діяльність ГУУАМ більш прозорою, і для цього треба запросити в якості спостерігача Російську Федерації. Володимир Воронін висловився проти перетворення цього неформального об’єднання в “нову наддержавну структуру з постійним штатом чиновників”. Президент Молдови також заявив, що пропонуватиме українському лідерові Леоніду Кучмі разом вступити до Євразійського Союзу, як відомо, контрольованого Москвою. І лише східний гість – президент Узбекистану Іслам Карімов сьогодні із журналістами був небагатослівним. Але його заява прозвучала як грім серед ясного неба. Один з найближчих союзників президента Леоніда Кучми, прилетівши до Симферополя, заявив, що виступає проти розгляду на самміті питання про зону вільної торгівлі, лобійованого українською стороною, яке назвав “непроробленим і неготовим”. Пан Карімов сказав, що зараз його більше цікавлять двосторонні зустрічі.

Такі двосторонні зустрічі президентів розпочалися на державних дачах Південного узбережжя Криму ближче до вечора. На них обговорюються здебільше питання двосторонніх відносин, але, як стверджують джерела в українському МЗС, уточнюються також останні зміни у проектах підсумкових документів. Таких, за офіційними даними, три – так звана Ялтинська Хартія, яка має проголосити ГУУАМ регіональною організацією, угода про зону вільної торгівлі та угода про взаємне надання консульської допомоги в надзвичайних ситуаціях. Втім, уже попередня позиція президентів Молдови та Узбекистану робить їхнє ухвалення досить проблематичним. Пленарні засідання саміту відбуватимуться в колишньому царському палаці в Лівадії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG