Доступність посилання

ТОП новини

Міністри оборни НАТО обговорюють американську систему протиракетної оборони


Міністри оборни НАТО обговорюють американську систему протиракетної оборони

Брюссель, 7 червня 2001 - У брюссельській штаб-квартирі НАТО розпочалась дводенна сесія міністрів оборони держав північно-атлантичного альянсу, країн Європейського Союзу та країн партнерів НАТО. Відбулось засідання Комісії Україна - НАТО за участі міністра оборони України Генерала Кузьмука.

Сесія міністрів оборони альянсу є продовженням того діалогу який відбувся минулого тижня в Будапешті на рівні міністрів закордонних справ. Тому й тепер основною тезою сесії НАТО, було те що нинішні реалії світу вимагають від альянсу вироблення нових концептуальних завдань щодо забезпечення стабілності та безпеки не лише в Євроатлантичному просторі, а в цілому світі. Тому головною темою було обговорення американської протиракетної оборонної системи. Цього разу вже говорилося не про гіпотетичних ворогів Євроатлантики, а стверджувалось, що вони є: це Північна Корея, Ліван, Іран та інші країни, які володіють, або розробляють зброю масового знищення.

Якщо під час будапештської зустрічі міністри закордонних справ обговорили американські пропозиції загалом, то цього разу Міністр оборони США Доналд Рамсфелд зробив детальне, добре проілюстроване представлення протиракетної оборонної ініціативи. Доречі було зазначено, що американська протиракетна оборонна система, яка існує нині, потребує деяких оновлень. Це зміни боєголовок ракет, використання для них інших типів пального, модернізація управління і контрлю протиракетними комплексами.

Учасники брюссельського форуму висловили стривоженість, щодо ескалації становища в Македонії, але разом з тим підтримаи заклики верховного представника ЄС у справах оборони Хавєра Солани, аби уряд Македонії не оголошував в країні воєнного стану, інакше це може спонукати албанських екстремістів ще до більшої конфронтації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG