Доступність посилання

ТОП новини

Пiсля загибелi шiстьох македонських вiйськовослужбовцiв ситуацiя в Македонiї ускладнюється. Прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський вимагає запровадження воєнного стану


Пiсля загибелi шiстьох македонських вiйськовослужбовцiв ситуацiя в Македонiї ускладнюється. Прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський вимагає запровадження воєнного стану

Бєлград, 7 червня 2001 – Македонiя знову на порозi вiйни. Вбивство албанськими повстанцями шiстьох вiйськовослужбовцiв на Шар-планинi неподалiк Тетова обурило громадскiсть, бо солдатiв лiквiдовано у засiдцi коли поспiшали з допомогою пораненим друзям. Всупереч комендантськiй годинi, полiцiї у м. Бiтола не вдалося зберегти порядок. Кiлькасот гнiвних македонцiв пiдпалили або зруйнували понад ста об’єктiв, магазинiв та кафе, власниками яких є етнiчнi албанцi. Драматичною є ситуацiя у Кумановi, що на пiвнiчному сходi країни. Албанськi повстанцi захопили резервуари водопроводу, що знаходяться на недалекiй горi. Понад сто тисяч мешканцiв залишилося без води. Бої в околицях тривали протягом цiлої ночi. Даних про новi жертви не надходило.

У середу невiдомi з однiєї машини стрiляли в будинок парламенту у Скоп’є. Вражено саме примiщення в яких перебував глава держави Борис Трайковський. Полiцiя згодом знайшла машину болгарської реєстрацiї з якої стрiляли нападники.

Прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський вимагає вiд парламенту запровадити воєнний стан. За його словами, влада нацiональної єдностi, яку сформовано минулого мiсяця, недiєздатна. Прем’єр вважає, що необхiдно провести загальну мобiлiзацiю й завдати рiшучого удару албанським повстанцям. Нагадаємо, що воєнний стан можливо запровадити якщо за це проголосують принаймнi двi третини парламентських депутатiв. Отож, необхiдно, щоби за це голосували i албанцi, а вони виступають проти застосування сили. Окремi оглядачi вважають, що Георгiєвський з формуванням влади нацiональної єдностi погодився лише формально, пiд тиском Європейського союзу та, що не дав новим мiнiстрам змогу розпочати спiльну працю для добра усiх громадян. Вiн зацiкавлений у проведеннi дострокових виборiв уже у вереснi цього року, оскiльки припускає що його нацiоналiстична партiя внаслiдок загострення мiжнацiональних стосункiв здобуде бiльшiсть голосiв. Македонськi нацiоналiсти вважають, що етнiчнi албанцi мають надто широкi права. Європейському союзу у травнi вдалося переконати владу у Скоп’є в необхiдностi порозумiння з албанцями та спiльних пошукiв шляху мирного спiвжиття. Проте, кожне вбивство поглиблює прiрву мiж двома етносами. Екстремiсти з обох сторiн, на пiдставi досвiду iнших республiк колишньої Югославiї, знають одне: чим ситуацiя гiрша, тим краще для них.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG