Доступність посилання

ТОП новини

Досвід економічних реформ Болгарії


Досвід економічних реформ Болгарії

Київ, 7 червня 2001 - За тиждень – 17 червня – у Болгарії відбудуться парламентські вибори. Нинішній склад Народних Зборів уже фактично увійшов в історію завдяки успішному запровадженню реформ у соціально-економічній та банківсько-фінансовій сферах. Спілка демократичних сил, яка посідала більшість місць у парламенті Болгарії та сформувала уряд національної довіри, поклала край останньому десятиліттю, яке увійшло до сучасної болгарської історії як “період пост-соціалізму”. За словами Надзвичайного і Повноважного Посла Болгарії в Україні Олександра Димитрова, нинішню ситуацію в країні можна назвати коротко – економічна стабільність і суспільний консенсус.

Давно минули ті часи, коли громадяни тодішнього, здавалось би, назавжди “єдиного і неподільного” зверхньо вважали Болгарію “не за кордоном”. За десять років змінилось чимало, у першу чергу – в самій Болгарії. Після політичних пертурбацій та соціальних потрясінь початку і середини 90-х, у 97-му році Болгарія подолала негативні економічні тенденції, завдяки приходу до влади представників демократичних сил, які посіли більшість місць у Народних Зборах (парламенті) країни і сформували професійний уряд ( чи то швидше – команду однодумців-реформаторів). Тісна співпраця законодавчої і виконавчої гілок влади досить швидко дала результати: за останні чотири роки, як вважають експерти Світового Банку, відбулась активна приватизація великих і середніх підприємств за участю іноземних інвесторів.

Понад 60 % бізнесу у болгарських містах – це малий і середній приватний бізнес. Землю передано у руки фізичних та юридичних осіб, при цьому активно розвиваються традиційні для Болгарії сільськогосподарські виробництва – виноробство, переробка і консервація овочів та фруктів.

Рівень туристичного сервісу у Болгарії значно підвищився, констатують експерти Всесвітньої туристичної організації.

Болгарію запрошено до вступу в Європейський Союз, і вже від 10 квітня болгарські громадяни подорожують до країн Шенгенської угоди без віз. І це визнання європейською спільнотою не тільки зваженої зовнішньої політики Болгарії, а і досягнень її внутрішньої політики, її економічної політики, тієї стабільності та суспільного консенсусу, які існують у країні. Як наголосив болгарський дипломат, влада успішно здійснила серйозні реформи в економіці, соціальній сфері та у сфері охорони здоров”я.

Досвід у проведенні таких масштабних змін міг би знадобитись Україні, яка досі потерпає від відсутності таких важливих для життя держави факторів, як політична злагода і нормальна – партнерська – співпраця між законодавчою та виконавчою гілками влади.

Крім того, як відомо, без команди реформаторів, які чітко знають, чого вони мають досягти, будь-які реформи навряд чи матимуть позитивні результати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG